Бижутата „Брррр“ и „Агууу“ продължават колекцията с книги на Ил Сунг На

Корейският илюстратор Ил Сунг На трайно се е настанил в бебешката библиотека и на българчетата. След „Хрррр: Книжка за заспиването“ и „Игра на криеница“ (изд. „Рибка“) е време да ви срещнем с „Брррр: Книжка за зимата“ и „Агууу: Книжка за бебетата“. Те продължават линията, следвана от твореца, и помагат на най-малките не само да изградят вкус към красивите издания, но и да научат много интересни факти.

Водач на малчуганите в зимния сезон е малкото зайче. То ни посреща цялото в бяло на корицата на „Брррр: Книжка за зимата“ и ни подсказва, че:

„Когато без листа останат дърветата

и полетят снежинки над горите и полетата,

тогава зимата дошла е…

…малкото зайче също го знае.“

Зайко подскача из гората и проверява как животните се справят със суровия сезон: къде зимуват, с какво се хранят и какви са техните противостудови ритуали. Макар и с десетина изречения, книгата и нейните пищни илюстрации предлагат огромно количество материал за малките, който може да бъде усвоен съвсем неусетно. 

Друг плюс на „Брррр: Книжка за зимата“ е малкият квадратен формат, подходящ и за най-мъничките ръце, както и дебелите картонени страници, гарантиращи многократно четене. И тук Ил Сунг На не е изневерил на стила си да скрива „водещото“ животинче на всяка страница, стимулирайки наблюдателността на читателя, а някои от илюстрациите биха могли да послужат на родителите като отправна точка за разговор и с по-големите деца или пък за игра на търсене на подобни истории в други книги.

„Агууу: Книжка за бебетата“ притежава същите плюсове като другите две четива от поредицата на илюстратора за най-малките, но тук темата е децата на животните. Жизнерадостната зелено-жълта корица веднага привлича погледа, а представените животни и появата на техните потомци могат да изненадат дори възрастните. Не знаехте, че морските кончета ги ражда бащата? Или че крокодилчетата се излюпват от яйца? С „Агууу: Книжка за бебетата“ ще станете абсолютни експерти по темата, наравно с децата.

Ако трябва да обобщя, картинните книги са изключително важни за развитието на детето. Те изграждат усета му към красивото, предават огромен обем от информация под формата на игра, четат се многократно и предразполагат възрастни и деца да общуват активно и пълноценно.

Изданията на корееца На са типични картинни книги и ако искате да подпомогнете пълноценното развитие на своето малчуганче, не се колебайте да ги подредите по рафтовете на бебешката библиотека.

Автор: Вал Стоева