Игра на криеница с хамелеон: мисия невъзможна

Корейският илюстратор Ил Сунг На е сред любимите създатели на картинни книги у дома. Благодарение на изд. „Рибка“, квадратните симпатяги „Хрррр: Книжка за заспиването“ и „Брррр: Книжка за зимата“ се кипрят в бебешката библиотека на Дàниел – най-малкият читател в екипа на Detskiknigi.com. „Игра на криеница“ е третата книга, издадена на български език. Тя повдига забавлението едно стъпало по-нагоре, предизвиквайки малко по-големите деца да се включат в предизвикателствата, забъркани хитроумно от художника. Как ще завърши всичко? Трябва да тествате непременно!

В „Игра на криеница“ животните се събират в края на гората и хамелеонът предлага да играят на… криеница. Слонът се захваща с (твърде неприятната, доколкото си спомням от детските игри!) задача да брои до десет, а фламингото, носорогът, горилата, костенурката, скорците и другите участници бързат да намерят най-скришното място. Решенията им понякога са твърде изненадващи, а друг път – доста предсказуеми. Но най-добре от всички се маскира хамелеонът!

Докато детето проследява веселата игра на криеница, то ще се научи да брои до десет и да разпознава интересни видове животни. Запазената марка на Ил Сунг На – да скрива изображението на основния герой на всяка страница от книгите си – присъства и тук: хамелеонът се е маскирал твърде добре, но наблюдателните детски очички ще го видят и при фламингото, и при опашатковците, та даже и в клоните при скорците. Наблюдателността се развива много лесно по този начин, както и умението за концентрация.

От цялата книга обаче най-много ме впечатли замисълът на художника да вкара изкуството на прочути скулптори в книга за толкова малки деца, представяйки горилата като статуя. Трите варианта, които е предложил, имат своите известни прототипи. Е, сигурна съм поне за първите два – Статуята на свободата в Ню Йорк и „Мислителят“ на Огюст Роден. За третата се колебая между скулптурите на Хера/Юнона, държаща ябълката на раздора и Венера на Бертел Торвалдсен 

„Игра на криеница“ е в голям квадратен формат и, за разлика от другите две книжки, страниците са от приятна гланцирана хартия, не от картон. Разпознаваемият почерк на художника присъства, образователният елемент – също. Остава само да предложите на детето си да поиграете на криеница – както през книжката, така и физически. „Пу за мен!“

Автор: Вал Стоева