Да почетем пред зъболекарския кабинет

Вече сме ви разказвали за създаването на мини-библиотеката на Detskiknigi.com в чакалнята на педиатърката д-р Йорданова, както и за библиотеката в лекарския кабинет на педиатърката д-р Тикова в гр. Пещера. С удоволствие научихме за подобна интересна инициатива на столичната зъболекарка д-р Йоана Йонкова, за която разказват www.azcheta.com.

Вместо обичайните стари списания тя се е погрижила в нейния кабинет да има малка библиотечка с разкази и приказки, с които пациентите могат да запълнят времето си в чакалнята. Още докато се нанася в кабинета, д-р Йонкова решава, че списанията са твърде скучни, и купува първата книжка – „Пук и Чук“ на шведския автор Турбьорн Егнер, която помага на малките деца да разберат как се появяват кариесите и защо е нужно да се лекуват.

„Когато си на 5 годинки, имаш нужда от история, за да си отвориш устата“,

твърди с усмивка зъболекарката, която не заспива без книга и винаги носи нещо за четене в чантата си, когато пътува с градския транспорт.

Библиотечката се възприема много добре от пациентите, особено от родителите с малки деца. Д-р Йонкова възнамерява да я обогатява постепенно с нови книги, най-вече с приказки, които се радват на голям интерес.

В Германия подобни мобилни библиотеки към кабинети на педиатри или зъболекари са част от програмите на библиотеките за насърчаване на детското четене. Те помагат да се преодолее страха от прегледа, а децата започват да възприемат книгите като неделима част от ежедневната им градска среда.