Библиотека в лекарския кабинет: интервю с д-р Тикова от Пещера

Библиотеките не са просто място, в което са събрани стотици книги. Те са динамични центрове на информация и знание, културни институции, които са способни да променят из основи обществото. За да могат да изпълняват своята роля още по-добре, част от библиотеките не само сменят облика си – те търсят парньорства с другите важни за общността фигури, за да могат заедно да постигат целите си. 

В Германия не е изненадващо да заведете детето си на лекар, а в чакалнята да ви очакват книги. Не е странно и да получите съвет как да четете на малчугана си тъкмо по време на консултация. Но в България? Не е ли някакъв мираж подобна възможност? Партньорството между библиотеката при НЧ „Развитие – 1873“, гр. Пещера и местния педиатър д-р Тикова доказва, че световните добри практики не са чужди и на нас.

Ето и интервюто с д-р Тикова, което взехме с любезното съдействие на Богдана Сиракова – библиотекар в читалищната библиотека:

Много ни е приятно, че имаме възможност да Ви интервюираме по толкова хубав повод – мини библиотека в лекарския кабинет. Моля, представете се за читателите на Detskiknigi.com.

Казвам се д-р Антоанета Тикова. От 1991 г. до 2000 г. работих като участъков лекар, от 2000 г. до 2008 г. като личен лекар, и от 2008 г. до момента съм завеждащ Детско отделение към МБАЛ ”Проф. Димитър Ранев” в гр. Пещера.

Как се роди идеята да поставите книги във Вашия кабинет?

Идеята се роди след разговор с библиотекарката Богдана Сиракова при едно от посещенията ми в библиотеката, на която аз от дълги години съм читател.

Смятате ли, че трябва да се обръща внимание на четенето от ранна детска възраст и защо?

Трябва да се обръща внимание на четенето от ранна детска възраст защото:

четенето обогатява речника – детските книги съдържат 50 % повече рядко употребявани думи от телевизионните предавания. Те описват картини и преживявания толкова богато, че стимулират въображението.

четенето повишава интелигентността, което включва не само обема от знания, но и способността за решаване на проблеми. Повишава се способността да се разбират и да се реализират човешките емоции. Четенето довежда и до по-лесно адаптиране към заобикалящата среда.

четенето действа релаксиращо, като четенето за удоволствие намалява и стреса.

Как препоръчвате на родителите на малки деца да обръщат внимание на книгите, какви съвети им давате?

Поставените детски книги в кабинета привличат вниманието на родителите и децата. По време на детска консултация обяснявам на родителите, колко важно е четенето:

  • Книжките с ярки, контрастни илюстрации и изображения, карат децата да фокусират погледа си.
  • Обяснявам, че децата на възраст 1-2 години се нуждаят от четиво много повече от бебетата. Четенето на глас от родителите благоприятства при малките деца и улеснява тяхното опознаване на езика и свикването с него.

Съветвам родителите да въведат ежедневно четене преди сън. Освен ползите за интелектуалното им развитие, това кара децата да се чувстват спокойни и сигурни. Четенето е взаимно удоволствие за детето и родителя.

Според Вас полезно ли е партньорството между педиатъра и библиотеката? Какво печелят децата?

Партньорството между педиатъра и библиотеката е полезно, защото така може да се достигне до семейства, които нямат навика да посещават библиотеката. Поставянето на детските книжки в лекарския кабинет създава интерес както у децата, така и у родителите, и особено при такива с по-ниско ниво на образование.

Има ли интерес към четенето на най-малките сред родителите или все още голяма част от тях се отнасят с недоверие? Знаем за доста случаи, при които родители смятат, че до 1-годишна възраст на детето може дори да не му се говори.

В България практиката да се чете на детето не е толкова масова. Повечето смятат, че това е дейност на възпитателя в детската градина. Информацията ми е, че в Германия бременната жена е съветвана да говори и чете на глас на нероденото си дете. А в много страни в Европа първият комплект книжки се предоставя на семействата още преди бебето да навърши 6 месеца. На година и година  и половина децата получават друг комплект с книжки, като важното е четенето да се превърне в навик – родителят да чете на своето дете.

Преди време ви разказахме за бебешката библиотека на Detskiknigi.com, която отвори врати в кабинета на д-р Йорданова в София – личен лекар на нашия сътрудник Дàниел. Ако и вие сте попадали на библиотека в кабинета на педиатър, пишете ни с повече информация на editors@detskiknigi.com.