Пук и Чук, марш оттук!

Обичате ли да си миете зъбите? Не особено?
А сещате ли се да го правите редовно? Не винаги?
А сладкиши обичате ли? Прави сте – то се подразбира!

Тогава трябва непременно да се запознаете с двете човечета Пук и Чук (изд. „Ентусиаст“). Те живеят волно и охолно в зъбките на Антон, който не ползва четка и паста за зъби. За сметка на това набляга на сладките неща – вафли, бонбони, сладоледи, шоколад. Така Пук и Чук могат да хапват до насита, а после трябва непрекъснато да разширяват дома си в зъбите на момчето.

Техните строителни дейности обаче предизвикват зъбобол и Антон отива на зъболекар. Ако питате Пук и Чук, зъболекарите са най-злите хора на света. Те запушват къщичките им и препоръчват миене на зъбите. А ужасната четка не оставя нищо за хапване между зъбките на Антон. За капак момчето спира да яде сладкиши и за Пук и Чук настъпват гладни дни.

Зъборушителите все още таят надежди момчето да се върне към старите си навици, но с помощта на зловещите оръжия четка и паста за зъби, Пук и Чук най-накрая са изхвърлени от детската уста и отнесени в морето.

Мили деца, трябва да знаете, че не сте първите, които се запознават с двете зловредни човечета. Тяхната история е измислена и илюстрирана от норвежеца Турбьорн Егнер още през 1949 г. Двамата са добри познати и на вашите родители. Поучителната книжка е представена на българските деца за първи път в началото на 80-те години.

След като прочетете за Пук и Чук ще можете лесно да си представите защо е важно зъбите да се мият редовно и да не се прекалява със сладките храни. Лично аз като си представя двамата вредители да забиват кирки в зъбите ми, веднага изпитвам желание да ги изгоня от устата си.

Към родителите:

Понякога децата трябва да бъдат убедени да вършат някаква не твърде приятна задача, която обаче е важна за здравето им. Миенето на зъбките например. Повечето деца не са ентусиазирани от това задължение и често „отбиват номера” надве-натри и се съсредоточават върху яденето на пастата за зъби, а не върху усърдното четкане.

За такива случаи родителите имат нужда от забавен елемент или интригуващ образ, който да привлече детското въображение. Двете човечета Пук и Чук, за които вероятно са ви чели като деца, ще ви дойдат на помощ сега, когато вече сте родители.