Бъдни вечер и раждането на новия цар

Знаете ли историята за раждането на Христос – Божият син Спасител, когото християните по света почитат? Ето какво се разказва за появата на най-обичаното дете, чийто рожден ден се празнува всяка година от милиони хора по целия свят:

Един ден преди около 2000 години ангел на име Гавраил се появил пред младата еврейска жена Мария. Гавраил казал на Мария, че ще роди син, Иисус, който ще бъде дете не на кой да е, а на самия Господ! Макар и объркана от посланието на ангела, девойката вярвала в Бог и отвърнала: „Аз съм Божия рабиня*; нека бъде така, като казваш!“. За да не понесе наказание, че е бременна, а не е омъжена, Господ поръчал на дърводелецът Йосиф да се ожени за Мария и да се грижи за нея, защото тя е бременна с Божия син.

Мария и Йосиф живеели в град, наречен Назарет. В годината, в която Мария трябвало да роди Христос, римският император Цезар Август поръчал населението на империята да се преброи. За целта семейството трябвало да пропътува разстоянието до Витлеем. Разстоянието между двата града било около 105 км и пътуването отнело на Йосиф и Мария няколко дни.

Когато двамата пристигнали във Витлеем, не успели да си намерят подслон в странноприемницата – всички стаи вече били пълни. За да не нощуват под открито небе, двамата намерили подслон в една кошара, в която държали животните. В нея поне се намирало свежо сено, което използвали за легла. В тази нощ се родил и Божият син Иисус. Понеже не се намерила люлка, в която да го поставят, родителите положили бебето в една ясла пълна със слама.

Същата нощ ангел се явил на овчарите, които наглеждали стадата си край Витлеем. Той им съобщил добрата вест, че се е родил Спасителят, Месията, който ще ги води напред. Ангелът споделил на овчарите, че ще открият новородения младенец в кошарата. Щом пристигнали и видели бебето, мъжете разпространили бързо вестта за появата на Божия син.

Малко по-късно мъдри мъже от източните страни, наречени влъхви*, видели ярка звезда да грее на небосклона, съобщавайки, че се е родил нов цар. Те пристигнали в Юдея, водени от светлината на Витлеемската звезда, за да се поклонят пред Иисус, новия цар.

Мъж на име Ирод управлявал Юдея по това време. Повикал той тримата влъхви и ги помолил, когато открият новия цар, да съобщят и на него, за да може Ирод лично да му се поклони. Мъдреците продължили към Витлеем, следвайки звездата, която ги отвела право на мястото, където лежал в яслата новороденият Иисус. Когато зърнали детето, тримата се поклонили и принесли дарове – злато, тамян, мирта – изключително ценни в древността. След посещението си при Иисус на влъхвите се присънил сън, в който били предупредени да не се връщат при цар Ирод, затова те поели по друг път към дома си.

Цар Ирод излъгал, казвайки на мъдреците, че ще се поклони на Иисус. Той толкова се страхувал от „новия цар“, че искал да го убие и да предотврати възкачването му на престола на Юдея. Бедният Ирод – той не разбрал, че Христос ще царува в духовното царство на Господ! За да спаси сина си от полуделия владетел, Господ заповядал на Йосиф в съня му да се отправи към Египет, където да се укрие с бебето и с Дева Мария. Семейството послушало заръката на Бог и останало в Египет до смъртта на цар Ирод, а после се завърнало в Назарет.

За да почетат Рождество Христово, всички християни устройват специална вечеря в деня на Бъдни вечер (24 декември), на която се слагат седем, девет или единадесет постни ястия. Сред тях трябва да има пита (боговица), варено жито, варен фасул, постни сарми, туршия, лук, чесън, мед, орехи, зелник, тиквеник, кравайчета, баница, ошав, ябълки, круши.

Речник:

* Рабиня, раб – слуга, прен. роб. 

* Влъхва – жрец, добър магьосник, гадател, прорицател.