Бъдещи хитови заглавия анонсираха в първия ден на Панаира на детската книга в Болоня

51-вото издание на Панаира на детската книга в Болоня беше официално открито в понеделник (24 март) и още през първия ден бяха обявени интересни нови проекти, съобщават от The Bookseller.

Две от най-популярните авторки на юношески романи Холи Блек („Хрониките на Спайдъуик„) и Касандра Клеър („Реликвите на смъртните“) обединяват силите си за написването на нова поредица, Magisterium, която ще разказва за неохотния магьосник Колъм. Издател ще бъде Random House Children’s Publishers (RHCP), а първата книга, The Iron Trial, се очаква през септември.

“Холи и Каси са едни от най-горещите автори на планетата в момента”, казва Беки Страдуик, редактор в RHCP Великобритания и допълва: “Много е вълнуващо да издадем общ проект на тези две феноменални авторки навсякъде където присъстваме. Знаем, че The Iron Trial моментално ще наелектризира читателите и, естествено, ще ги остави да тръпнат в очакване на следващите части от поредицата.

От HarperCollins Children’s Books пък оповестиха сътрудничество между Иън Колфър, автор на поредицата за Артемис Фоул, и илюстратора Оливър Джефърс. Imaginary Fred е разказ за въображаеми приятели и ще излезе във Великобритания и САЩ през есента на 2015 г.

Съавторство между Оуън Колфър и Оливър Джефърс е истинска мечта – те двамата са просто едни от най-добрите създатели на детски книги на планетата”, споделя Рейчъл Денууд, директор книгоиздаване и креативен директор в HarperCollins Children’s Books Великобритания.  “Imaginary Fred е единствен по рода си – забавен, трогателен, оригинален. Направо гениален.”

От издателство Hodder представиха плановете си за нови издания на популярната поредица на Инид Блайтън, „Великолепната петорка”. Разказите са писани първоначално за списания и през 2011 г. са издадени от Hodder в сборника Famous Five Short Story Collection. Сега за пръв път ще бъдат издадени поотделно с илюстрации на Джейми Литлър.

При нехудожествената литератута новината дойде от Oxford University Press, които обявиха, че догодина ще издадат нов илюстрован речник на Шекспир за деца. Винийта Гупта, директор в Oxford Children’s Dictionaries, съобщава, че са възложили съставителството на речника на Дейвид и Бен Кристъл. Проектът предвижда включването на над 4000 думи от 12 от най-популярните шекспирови пиеси, включително Макбет, Хамлет и Ромео и Жулиета.

На специална пресконференция вчера бяха обявени и тазгодишните носители на престижната награда за детска литература „Ханс Кристиан Андерсен“. Това са японската писателка Нахоко Уехаши и бразилският илюстратор Рожер Мело. Те ще получат наградите си през септември в Мексико Сити по време на 34-ия конгрес на Международния съвет за детската книга (International Board on Books for Young People, IBBY).

 Лора Филипова