Криминалните загадки на Леонардо: Черната смърт

Леонардо е любознателен младеж, готов да се впусне във всякакви приключения, стига те да задоволяват неизчерпаемото му желание за знания и открития. Готов да изобрети чудати машинарии, да изучи строежа на животните и да си отговори на хилядите въпроси, напиращи в главата му, младият жител на селцето Винчи често изпада в опасни ситуации. И макар верни негови спътници да са приятелите му Карло и Джана, дори и те ще отстъпят крачка назад, щом стане въпрос за „Черната смърт“.

Италия е нападната от най-страшната болест, покосяваща стотици – чумата. Наричана още „Черната смърт“, тази коварна гостенка идва безшумно, заразява бързо и безпощадно и си тръгва, оставяйки след себе си обезлюдени села и градове, потънали в траур. Докато се връщат от Флоренция към селцето Винчи, Леонардо и баща му – господин Пиеро (нотариус на Козимо де Медичи) се натъкват на твърде странен просяк. Младият Алберто говори поетично, призовава към християнско милосърдие и не харесва специалитета на дядото на Леонардо, въпреки че уж е доста гладен. Първоначално заинтригуван от поведението на момчето, Леонардо бързо се потапя в множеството си изследвания и се сеща за бедното сираче едва след няколко дни, когато момчето е покосено от признаците на… чумата!

Докато жителите на Винчи се чудят как да се спасят от ужасната напаст и се заемат с изхранването на болния, затворен  извън селцето, Леонардо гори от желание да научи всичко за признаците на опасната болест. За нещастие, Алберто никак не е сговорчив и единствено пристигналия в малкото селце пътуващ лечител, притежаващ тайната за борба с чумата, ще успее да накара болния да го допусне до себе си и да го изцери.

Жителите на Винчи, уплашени за живота си, с охота са готови да похарчат всички спестявания, за да се сдобият с мумия на ибис – свещена египетска птица, обвита с множество платнени ленти и намазана с тайнствени сокове, представена като единственото спасение срещу сигурната смърт. И докато селяните се запасяват, на Леонардо започва да му мирише на нещо гнило…

Ще се опази ли младият изследовател от чумната епидемия или любопитният му нос ще го забърка в още неприятности? Алфред Бекер ще ви разкаже за необичайните похвати, които само младият Леонардо от Винчи е способен да приложи, за да докара едно заплетено разследване до успешен край!

Книгата „Криминалните загадки на Леонардо: Черната смърт“ е номинирана в наградата „Бисерче вълшебно“ 2014 и ако изобретателността на младия италианец ви допадне, можете да гласувате за него до 30.04.2014 г.!

Автор: Вал Стоева