Барбро Линдгрен е носителка на наградата „Астрид Линдгрен” за 2014 година

След като вчера станаха ясни лауреатите на тазгодишната награда за детска литература „Ханс Кристиан Андерсен”, днес на Панаира на детската книга в Болоня бе обявен и носителят на наградата „Астрид Линдгрен” за 2014 г., съобщава Guardian. Това е шведската детска писателка Барбро Линдгрен, която обаче няма роднинска връзка с именитата си сънародничка.

Барбро е родена през 1937 г., публикува от 1965 г. и е носителка и на наградата „Ханс Кристиан Андерсен” за 2004 година. Председателят на тазгодишното жури Лари Лемперт обяви решението му с думите: „С идеален избор на тона тя ни представя едновременно забавни лудории и моменти на искрена радост, но и непроницаемата същност на живота и близостта на смъртта.”

Възпоменателната наградата „Астрид Линдгрен” е учредена от правителството на Швеция през 2002 г. и е най-голямата награда в областта на детската литература. Връчва се от Шведския съвет по изкуствата, а победителят получава 5 млн. шведски крони. Сред досегашните носители са Филип Пулман, Морис Сендак, Катрин Патерсън и Шон Тан. Тази година за наградата „Астрид Линдгрен” са били номинирани 230 автори от 68 страни.

Лора Филипова