Ана Ана. Не ни е страх от тъмното!

Ана Ана е симпатично момиченце, което обожава да играе със своите плюшки. Понякога тя ги тормози здраво („Ана Ана. Сладки сънища!“), а понякога пухкавата компания я побърква в желанието си да овладее различни умения („Ана Ана. Шоколадовата експлозия“). И независимо на коя от книжките на Алекси Дормал и Доминик Рок ще попаднете, едно е ясно – детето ви ще се влюби гарантирано.

Третата книга от комиксовата поредица за слушатели от 3 до 7 години е посветена на доста разпространен детски страх – от тъмното.

Ана Ана и плюшките й спят, докато момиченцето не чува страховито бучене и не вижда ужасяваща сянка.

Лиско успокоява останалите, но веднъж пуснат, страхът от тъмното се развихря.

Следващата му „жертва“ е пингвинът Пингпонг, комуто се привижда призрак. Реакцията на приятелите дава идея на Космато топче да се пошегува с Пингпонг като се превърне в движеща се възглавница – призрак. Ужасеното пингвинче разбужда Ана Ана и компания, но умното момиченце бързо разкрива измамата и всички заедно погаждат номер на Космато топче. Накрая приятелите заедно измислят чудесна стратегия за справяне със страха от тъмнината, която със сигурност ще проработи и при малките плашливи слушатели.

„Ана Ана. Не ни е страх от тъмното!“ (изд. Пурко) на Алекси Дормал и Доминик Рок засяга тема, която често притеснява по-малките деца. С помощта на симпатичната героиня и нейните приятели, децата могат да преживеят през книгата ситуация, в която често изпадат самите те. Разказана предимно с помощта на илюстрациите, историята помага на децата да осмислят нощния страх и техниките за справяне с него през различните сетива и гарантира по-лесно овладяване на проблема. Фактът, че книжката е комикс за най-малките, я превръща в добър помощник за развитието на визуалната култура на децата заради симпатичните, но не и сладникави илюстрации. Друг плюс е възможността начинаещите читатели да се упражняват да четат с помощта на Ана Ана и приятели.

Не пропускайте и другите две книги от поредицата за Ана Ана, издадени до момента от изд. Пурко: