Пакостничката Ана Ана – герой в комикси за най-малките

Напоследък темата за комиксите вълнува екипа ни все повече. Редица изследвания доказват ползата им при засилването на интереса на „трудните“ читатели към книгите, а умението да се четат както думи, така и картинки, превръща книгите от подобен тип в страхотно приключение. 

Новата поредица на изд. „Пурко“ сваля границите за четене на комикси и приканва както по-големите читатели, така и малчуганите от 3 години нагоре да се насладят на историите, разказани от Алекси Дормал и Доминик Рок. В тях главен герой е малката Ана Ана, а нейни верни спътници са плюшените й играчки със забавни имена – Зигзаг (заек), Пингпонг (пингвин), Лиско (ясно какво животно е, нали?), Китчо, Гризу (мече-гризли) и Космато топче. (То може да мине както за извънземно, така и за много космат господин, но тук трябва да решите сами.)

„Ана Ана. Сладки сънища!“ е първата книжка, която прочетохме с Дáниел. В нея се разказва за увлечението на Ана Ана по интересните книги. Заради него тя пречи и на плюшките си да спят.

Освен това Ана Ана обича всички да са около нея, което си е жив тормоз.

Играчките й обаче са твърдо решени да й дадат добър урок.

Смешните и същевременно поучителни ситуации позволяват на родител и дете да разговарят и да обсъдят както четенето на книги, така и отношението към заобикалящите ги хора (и плюшки).

„Ана Ана. Шоколадовата експлозия“ е втората книжка от поредицата на Алекси Дормал и Доминик Рок, която показва съвсем различна, но също толкова интересна ситуация. Малката героиня решава да научи приятелите си как да си направят шоколадова торта, отчасти за да утоли глада на Пингпонг. Аз обаче подозирам, че планира да им даде урок как да се справят сами в живота. Matrix

Като истински пълководец Ана Ана разпределя задачите и дава наставления, но плюшените играчки понякога са твърде невнимателни. С изключение на Гризу, решен да работи сам в другата стая. Какво ли е намислил? Това е въпрос, който можете да зададете на детето си в хода на четенето. Сигурна съм, че отговорите (както и истината!) ще ви изненадат и ще ви дадат повод за разговор.

Алекси Дормал и Доминик Рок са създали страхотен образ на съвременното дете чрез Ана Ана. Тя е буйна, но не и агресивна. Понякога не се съобразява с приятелите си, защото още не е научена да влиза в обувките на другия, но е готова да се извини. Задава въпросите директно, но и умее да помогне на изпадналия в неудобна ситуация със своята непринуденост. А ако трябва да съм честна, у Ана Ана най-много ми харесва, че не седи да кърпи чорапи и да си играе на майка, защото днешните деца просто не са подвластни на този модел. Напротив, тя учи приятелите си на самостоятелност и им показва, че е по-забавно, когато задълженията и забавленията са споделени!

Четенето на комикси е умение, което изисква много повече от простото изчитане и осмисляне на даден текст. Разказът в картинки помага на по-малките читатели да вникнат в историята, а взаимосвързаността на текст и изображение ги предизвиква да обръщат внимание на най-малките детайли. Умението да се вглеждаш, да изследваш и да търсиш, е умение, което все по-малко хора притежават в днешно време. Тъкмо заради необходимостта да си припомним, че Господ е в подробностите и да научим децата си да живеят бавно, за да живеят пълноценно, ми се струва, че четенето на комикси от най-ранна възраст е добро начало. А Ана Ана – незаменим помощник! 😉

Книгите за Ана Ана можете да намерите в сайта на изд. „Пурко“.

Вземете книгата с код с кауза DK19 от

Ozone.bg, Ние, децата! или Booklover.bg

Когато купувате книги с този код, вие подкрепяте насърчаването на детското четене в България.