Пакостницата Ана Ана – герой в комикси за най-малките

Темата за комиксите вълнува екипа ни все повече. Редица изследвания доказват ползата им при засилването на интереса на неувереите читатели към книгите, а умението да се четат както думи, така и картинки, превръща книгите от подобен тип в страхотно приключение. 

Новата поредица на изд. „Пурко“ приканва както по-големите, така и малчуганите на 3+ години да се насладят на историите от Алекси Дормал и Доминик Рок. Главен герой е русокоската Ана Ана, а нейни верни спътници са плюшените й играчки със забавни имена – Зигзаг (заек), Пингпонг (пингвин), Лиско (ясно какво животно е, нали?), Китчо, Гризу (мече-гризли) и Космато топче (той може да мине както за извънземно, така и за много космат господин – оставяме ви да решите сами).

„Ана Ана. Сладки сънища!“ е първата книжка, която прочетохме с Дáниел. В нея се разказва за увлечението на Ана Ана по интересните книги. Заради него тя пречи и на плюшките си да спят.

Освен това Ана Ана обича всички да са около нея, което си е жив тормоз.

Играчките й обаче са твърдо решени да й дадат добър урок.

Смешните и същевременно поучителни ситуации позволяват на родител и дете да разговарят и да обсъдят както четенето на книги, така и отношението към заобикалящите ги хора (и плюшки).

„Ана Ана. Шоколадовата експлозия“ е втората книжка от поредицата на Алекси Дормал и Доминик Рок, която показва съвсем различна, но също толкова интересна ситуация. Малката героиня решава да научи приятелите си как да си направят шоколадова торта, отчасти за да утоли глада на Пингпонг. Аз обаче подозирам, че планира да им даде урок как да се справят сами в живота.

Като истински пълководец Ана Ана разпределя задачите и дава наставления, но плюшените играчки понякога са твърде невнимателни. С изключение на Гризу, решен да работи сам в другата стая. Какво ли е намислил? Това е въпрос, който можете да зададете на детето си в хода на четенето. Сигурна съм, че отговорите ще ви изненадат и ще ви дадат повод за разговор.

Ана Ана е страхотен образ на съвременното дете. Тя е буйна, но не и агресивна. Понякога не се съобразява с приятелите си, защото още не е научена да влиза в обувките на другия, но е готова да се извини. Задава въпросите директно, но и умее да помогне на изпадналия в неудобна ситуация със своята непринуденост. Ако трябва да съм честна, това, което ми харесва най-много у Ана Ана, е, че не седи да кърпи чорапи и да си играе на майка, защото днешните деца просто не са подвластни на този модел. Напротив, тя учи приятелите си на самостоятелност и им показва, че е по-забавно, когато задълженията и забавленията са споделени!

Четенето на комикси е умение, което изисква много повече от простото изчитане и осмисляне на даден текст.

Разказът в картинки помага на по-малките читатели да вникнат в историята, а взаимосвързаността на текст и изображение ги предизвиква да обръщат внимание на най-малките детайли. Умението да се вглеждаш, да изследваш и да търсиш, е умение, което все по-малко хора притежават в днешно време. Тъкмо заради необходимостта да си припомним, че дяволът е в детайлите и да научим децата си да живеят бавно, за да живеят пълноценно, ми се струва, че четенето на комикси от най-ранна възраст е добро начало. А Ана Ана – незаменим помощник!