„Ако бях цвят“ и „На конци 1968“ намериха място в каталога White Ravens 2022

Известни са изданията, включени в престижния каталог White Ravens 2022 на Международната детско-юношеска библиотека в Мюнхен. Вече повече от 35 години изданието представя 200 заглавия от цял свят, които заслужават специално внимание.

И през 2022 г. две български книги за деца намериха място в селекцията: концептуалната книга „Ако бях цвят“ (изд. „Точица“) на Ясен Григоров и нехудожествената комикс новела на Веселин Праматаров „На конци 1968. Една действителна история“ (изд. „Кибеа“).

Двете книги бяха номинирани в Наградата „Бисерче вълшебно“ 2021. Именно номинацията им в българската награда на децата е основният критерий на фондация „Детски книги“ за изпращането на заглавията от български писатели в Мюнхен, където да се състезават за престижната селекция.

В каталога White Ravens 2022 място са намерили 200 книги за деца от 53 държави и 37 езика. Критериите за подбор на книгите включват универсалност на посланията, висока художествена и илюстраторска стойност или новаторски подход в дизайна. Подборката можете да разгледате тук.

От 24 октомври нататък библиотеката всеки ден ще представя по едно от 200-те заглавия в профила си в Инстаграм – @thewhiteravens.books – с хаштаг #ravenoftheday.

Печатната версия на каталога White ravens 2022 ще бъде налична на щанда на библиотеката (H3.0/H 126) на Франкфуртския панаир на книгата от 19 до 23 октомври 2022 г., а по традиция всички избрани заглавия и каталогът ще бъдат показани и по време на Панаира на детската книга в Болоня през 2023 г.

Българските книги за деца, включени в предишни издания на каталога са:

Включването на съвременни български детски книги в престижния каталог е резултат от сътрудничеството на фондация „Детски книги“ и Internationale Jugendbibliothek в Мюнхен – съставител на каталога. От 2015 г. фондацията изпраща за включване в каталога всички заглавия от български автори, номинирани в наградата „Бисерче вълшебно“.