Най-пъстрото „Птиче село“

„Птиче село” (изд. Жанет-45) е книга като никоя друга. На по-малко от 20 странички, с малко думи и красиви илюстрации Катина Недева разказва трогателна история за освобождаването от ненужното и благородството да помогнеш на по-нуждаещия се от теб. Всъщност книгата е проектът, с който художничката се дипломира в специалност „Книга и печатна графика” на Националната художествена галерия.

За какво става въпрос? Както всяка есен прелетните птици се отправят на юг, само че този път решават да си вземат и пъстроцветните къщички. Да се лети с тях е изморително, но птиците не искат да се разделят с тях. Ненадейно една от къщичките пада, а когато птицата-собственик я намира, вътре вече има нов обитател. Срещата между тях е неочаквана възможност за нея да види живота през зимата от гледната точка на зимуващите птици. След това е лесно да прецени на кого къщичката е по-нужна.

„Птиче село“ е красива приказка за взаимопомощта и нуждата понякога да погледнем на света през чужди очи. За илюстрациите си Катина е използвала колажна техника и в резултат се е получило най-пъстрото, весело, шарено и красиво птиче село. Къщичките, птиците, хълмовете, дърветата са истинска радост за очите – на точки, на райета, на карета, на цветя. Много е трудно докато прелистваш страниците да не започнеш да се усмихваш и да вярваш в доброто.

Макар да изглежда като детска книга, „Птиче село“ е от тези универсални съчетания от думи и образи, които крият по нещичко за всеки читател, независимо от възрастта му. Ако сте от по-възрастните читатели, можете да възприемете къщичките и като товар от предразсъдъци, разбирания и очаквания, който вземаме със себе си, когато поемаме в нова житейска посока. Колкото и усилено да махаме с крила, накрая той ни натежава и трябва да го оставим, ако искаме да стигнем целта.

Ако пък не искате да се замисляте чак толкова сериозно, просто гушнете детето/децата и се насладете на великолепната работа на Катина Недева, която е наистина вдъхновяваща. Дотолкова, че внезапно ви обзема желание да вземете ножица, лепило, различни парченца плат, изрезки от вестници и други материали и да започнете да създавате свои колажи заедно с малчуганите.

Книгата е номинирана в категория „Откриватели“ на наградата „Бисерче вълшебно“ 2018.

Автор: Лора Филипова