Смях до сълзи с „Шантавùя до шия“

Радостина Николова е от авторите, чиито нови книги очакваме с трепет. Характерна за нея е видимата промяна в стила ù на писане, който се развива и узрява с всяка следваща книга. Забавната история за близнаците Лина и Нико и щурата им съседка Стефания Шантавùя не прави изключение. Тя безспорно е черешката на тортата в творчеството на талантливата писателка и гарантирано ще се хареса не само на утвърдените почитатели, но и на онези, които обичат книги, написани с чувство за хумор.

Близнаците Лина и Нико са на 9 години. Лина е буйна – лесно се сърди или изпада в див възторг, има богат приятелски кръг и обича да командва наред. Нико е тих, обикновено се придържа към мнението на Лина (та кой иска да си има проблеми с нея?) и повече от всичко обича научните експерименти.

В началото на лятото двамата с ужас разбират, че семейството им се мести да живее в с. Геврек. Село?! Доводите на бащата и майката, че въздухът е чист, а дворът – голям, изобщо не могат да заличат аромата на крави и мисълта, че приятелите им остават да живеят във Великиград. Може би поне ще се сдобият с куче?

„- Мама и татко надали ще се съгласят.

– Ти ще кажеш. Да влезем да ги питаме още сега. Ти ще говориш! – отсече.

– Да бе, да! – възпротиви се Нико. – Да се карат на мен.

– Няма. На теб винаги ти крещят по-тихо. И по-бързо им минава, като те видят да плачеш.“

Единственият светъл лъч в ежедневието на децата внася наличието на стара къща в съседство, в която живее странна птица на име Стефания Шиева. Възрастната жена изглежда поне на 1000 години, липсват ù два предни зъба, облича се твърде шантаво и печели всички точки по недружелюбност. Това лесно ù донася и прякора Шантавùя, с който Лина я окичва светкавично. Шантавùя има проскубан куц заек, Фръц, който също става част от междусъседската война на Лина и бабата.

Стефания иска да бъде оставена на мира, но скучаещото момиче е готово да ù погажда всякакви номера. Към тях спадат провалено сладко от череши и майсторска рисунка на Стефания-Грозотия.

Бабата изобщо не си поплюва и отвръща на удара на Лина подобаващо, като замесва любимата ù играчка и кокоша перушина. Играта се променя, когато на хоризонта се появяват детектив Владимир Чернишев и племенникът му Пламен. Чернишев издирва Шантавùя, защото е преопасна. Каква е тайната ù? Никога, ама никога няма да отгатнете!

В щурата история, забъркана смело от Радостина Николова, ще откриете как и на село животът може да е вълнуващ, особено ако имаш съседи като Стефания Шиева, доктор Мураджиев, леля Цена или баба Никифора. Из страниците се разхожда не само заекът Фръц, но и козата Фран. На моменти се срещат гъсеници, има и много приключения. Ще попаднете и на препратка към „Училище за клоуни“ от Едуард Успенски, което си е чиста проба стимулиране на четенето. В края има и идеи за опити с яйца, вдъхновени от Златина – експерт в „Корпус за бързо гърмене“. Запасете се смело с мнооого кори – със сигурност няма да остане здраво яйце в къщата.

„Шантавùя до шия“ (изд. „Мармот“) е чудесен детски роман, писан за българските деца. Онези, които имат село, веднага ще се почувстват у дома си – и селската природа, и кравите по улиците, та и съседската дружелюбност ще са им познати. На другите пък, които нямат баба и дядо извън града, животът в с. Геврек ще им се стори пъстър и необикновен, какъвто всъщност може да бъде. Катеренето по съседските череши, летните приключения и детският смях със сигурност са заразителни, а телефоните някак остават на заден план, щом имаш добри приятели и богато въображение.

Илюстрациите в книгата са поверени на младата Христина Ефтимова, която е успяла да пресъздаде ясно и точно образите на героите и духа на историята с помощта на моливни рисунки. Шрифтът, избран от Андрей Михов, е много приятен за окото при четене. Редакторската работа е поверена на Гергана Рачева и е свършена наистина добре.

Горещо препоръчвам „Шантавùя до шия“ както на децата от 8 години нагоре, така и на техните родители. Духът на обичаните истории от нашето детство е претворен от Радостина Николова в бъдещата класика на днешното поколение. С богато чувство за хумор и внимание към читателя, писателката е създала великолепна книга, която говори на универсалния език на детството.

Ако трябва да опиша книгата с три думи, те са: забавна, приключенска, щура.

Тъй като е трудно да се разказват накратко подобни истории, предлагаме Ви да прочетете първата глава:

 

Книгите на Радостина Николова можете да закупите с код DK19 от сайта на изд. „Мармот“.

или

Вземете книгата от Ozone.bg с код DK19. 

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.