Продавача на омраза

Обикновено детските книги са с фантастични или реалистични сюжети, весели или тъжни, илюстровани или не. Рядко се появяват издания за деца, в които финалът е отворен и липсва щастливият завършек, а читателят е оставен да дописва, да спори с писателя и да му се сърди дори. Измамниците да останат ненаказани? Възможността за това в съвременна книга за деца е почти никаква.

Изключение от всички правила е книгата „Продавача на омраза“, написана от психолога Слави Стоев и илюстрирана от Матея Аркова (изд. „Робертино“). В нея авторът засяга щекотлива тема, необичайна за детските книги, която оставя читателя в дълбок размисъл относно омразата, нейните продавачи и решенията за справяне на всеки индивид.

Животът в гората тече с обичайния си ритъм – всички се подготвят за зимата, а предстоящите дни приличат на изминалите. Ненадейно се появява смешен таралеж, който продава омраза. Животните се отнасят недоверчиво, но продавачът настойчиво бута своята количка ден след ден. Една катерица, уморена от събирането на жълъди, се спира и задава въпроса, който вълнува всички: „… каква ти е стоката и най-вече защо някой ще поиска да си я купи от теб? Омразата е неприятно нещо…“

Таралежът предлага отговор, който отключва поредица от събития и успява да настрои обитателите на гората едни срещу други чрез посяването на съмнението и подозрението – най-преките пътища към омразата:

„- Аз продавам полезни неща, не приятни. Ето, да речем, на теб мога да ти кажа кой те краде, и да те предупредя, за да ти е по-лесен животът. Виждам, че си уморена, а можеше да не си – можеше да имаш много повече жълъди, ако не те крадяха най-нагло.“

Катерицата, изпълнена с моментална омраза към крадците, настройва своите събратя срещу мишките. Те се обръщат с молба за съвет към Продавача на омраза, който успява да им предложи решение срещу съответната цена. Постепенно жителите на гората се оказват разделени във вражески лагери, а най-голяма изгода от ситуацията има таралежът.

Омразата може да продължи вечно, но нещастен случай поставя малките на горските обитатели в опасност. Писъците на застрашените мъничета огласят въздуха и сепват враждуващите родители:

„Всички животни, както тичаха за бой, се спряха за миг и после, сякаш се бяха наговорили, се втурнаха да помагат за освобождаването на затрупаните малчугани. Защото отскоро може и да се мразеха, но много по-отдавна живееха заедно в една и съща гора. А и нищо не ти показва по-ясно кое е истински важното, от писъците на страдащо дете.“

 

Нещастието отрезвява животните, които започват да гледат критично на ситуацията. Тогава ясно виждат мрежите, в които ги е оплел Продавача на омраза. Отмъщението, жадувано в такива ситуации, не им е позволено – таралежът е избягал в следващата гора при първия повей на вятъра на проблемите. Точно както се случва в реалния живот.

Книгата „Продавача на омраза“ предлага трезв поглед към ситуация, често срещана в живота. Опитът на Слави Стоев като психолог му е позволил да създаде инструмент, чрез който възрастните и децата заедно да изследват омразата и проявленията й, обичайните реакции на продавачите на омраза и купувачите на стоката им. Книгата дава стотици възможности читателите да се връщат към нея и да разискват случките, като същевременно ги сравняват със собствения си опит.

Изданието е подходящо за деца над 8 години. Илюстрациите на Матея Аркова допълват текста подобаващо, а твърдите корици са отлично решение.

Чуйте откъс от книгата, прочетен от Вал Стоева:

Не пропускайте и разговора със Слави Стоев, посветен на темата за омразата и как да научим децата да се справят с продавачите й:

 

Вземете книгата от Ozone.bg с код DK19.
Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и да търсим точните книги за Вашето дете.