7 книги за музиката

Mузиката е част от ежедневието ни, независимо дали се занимаваме професионално с нея или просто обичаме да я слушаме. Бебетата се приспиват с песни, любовта се възвеличава в балади, героите се обезсмъртяват от бардове и певци, а юношите осъществяват немалка част от социалните си взаимоотношение под акомпанимента на музика.

Решихме да отдадем дължимото на това красиво изкуство, като си припомним:

Поредицата музикални книги за деца на изд. „Емас“

Поредицата започнава децата с най-известните балети и опери, произведенията на бележити композитори и с различните инструменти. Книгите са с чудесни илюстрации, твърди корици и включени дискове с най-разпознаваемата музика. Те са добър начин да представите на децата между 6 и 10 години класически обемни произведения на достъпен език, както и да зарадвате другарче за някой празник.

Поредицата музикални книги за деца на изд. „Фют“

Едно от най-обичаните детски издателства в страната също предлага красиви музикални книги, срещнащи децата с известни класически произведения. Каталогът на порецицата все още не е така голям, но заглавията в него със сигурност ще впечатлят децата между 5 и 10 години. Разбира се, към тях също има приложени дискове с музикални откъси.

„Концерт в гората“, изд. „Фют“

Катеричката, язовецът, къртичето, лисичето и невестулката решават да направят концерт в горската дъбрава. Заемат се упорито да свирят и репетират, за да може в деня на концерта всичко да е чудесно. Малките дечица (1-4 години) могат да чуят на какво свири всяко от животните, а след това да се насладят на горския концерт! Книгата е с 6 звукови модула, активирани с натискане.

Дива симфония“ от Дан Браун, изд. „Бард“

Едно изненадващо заглавие от известния писател на трилъри, с което той дебютира в света на детската литература. „Дива симфония“ разказва за Маестро Мишо, който подготвя огромна симфонична изненада. Той се среща с най-различни животни, за да ги събере накрая за нещо грандиозно. Музиката е композирана от самия автор, а книгата се радва на любовта на хиляди деца между 2 и 5 години.

„Музиката и седемте ноти“ от Диана Карайотова и Антоанела Петрова, изд. „Дъбови листа“

Книгата е уникална по рода си и представлява помагало за изучаване на солфеж, написано на изключително онагледяващ и достъпен език. Малките читатели между 5 и 9 години ще разберат какво са нотите, къде живеят те, какви „думички“ използват, карат ли се или се харесват. Ще научат едно друго и за различните инструменти. Помагалото е подготвено от музикален преподавател и изпълнител и може да се използва както вкъщи, така и в учебна среда.

„Марти открива музиката“ от Жилбер Делае и Марсел Марлие, изд. „Златното пате“

Книгите за чаровното момиченце Марти са познати на много деца. В тях Марти се сблъсква с различни предизвикателства и приключения, от които се учи и расте. Един ден тя вижда парад на истински духов оркестър и това я впечатлява силно! Дали у нея няма да затрепти вдъхновяващото пламъче на любопитството? Прочетете книгата на децата между 3 и 8 години и ги попитайте!

Поредицата за мечока и неговото пиано от Дейвид Личфийлд, изд. „Фют“

Трите книги разказват за мече, намерило чудат предмет сред гората. Предметът е голям, дървен и толкова шумен! В началото мечето е изплашено и бързо побягва, но постепенно свиква да се завръща до необикновеното си съкровище и да го кара да издава звуци с лапите си. Месеците и годините минават, мечето пораства и се става снажен мечок, който свири виртуозно на старото пиано. Прекрасните илюстрации и въздействащата история ще отключат сърцата на малките палавници между 4 и 8 години.

Обещаваме, че след нашите предложения ще ви се прииска да посвирите и попеете или поне да послушате хубава музика заедно!