9447 деца определиха победителите в „Бисерче вълшебно“ 2018

С две статуетки си тръгна екипът на издателство „Фют“ от церемонията по награждаването на победителите в шестото издание на наградата „Бисерче вълшебно“, организирана от фондация „Детски книги“. Самопубликуващият автор Цвета Белчева пък събра най-много гласове в новосъздадената категория за нехудожествена детска литература.

С гласовете на 9447 деца от цялата страна бяха избрани общо седем призьори сред 101 номинирани заглавия на автори от 19 страни. Те получиха отличията си на церемония в Младежкия театър „Николай Бинев“ в София на 22 април, рождения ден на Валери Петров, кръстник на наградата. 

„Мечокът и пианото“ с текст и илюстрации от Дейвид Личфийлд (изд. „Фют“) спечели сред книгите за най-малките в категория „Откриватели” (5-7 г.), а „S.O.S. Нова учителка“ на Доминик Демерс (изд. „Прозорец“) е победител в категория „Изследователи” (8-10 г.). „Невидим“ на влогъра Стан (изд. „Егмонт“) взе наградата в категория „Мечтатели” (11-13 г.). Първо място в при „Майстори” (14-16 г.) спечели „Сянката“ от италианския автор Джузепе Феста (изд. „Фют“), който преди броени дни беше в България като гост на Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи. Книгата на Цвета Белчева „Тялото говори“ събра най-много гласове в новосъздадената категория „Нещотърсачи” (5-16 г.) – точно 1439.

Организаторите на наградата връчиха и две грамоти за художествена и нехудожествена книга с най-много гласове от читатели под 5-годишна възраст – „Приказки за цялото семейство“ от Диана Петрова и „Откъде идва храната?“ на Виктория Иванова, публикувани от изд. „Софтпрес“. Наградите – детска лъжичка и детска виличка – връчи най-малкият гласоподавател в шестото издание – 2-месечният Тома.

Фондация „Детски книги“, в партньорство със Столична програма „Култура“, награди и читалищни и училищни библиотеки със специални благодарствени грамоти за активна подкрепа за наградата „Бисерче вълшебно“ през годините и комплекти с книги, дар от Столична програма „Култура“. За най-дългогодишна успешна работа от създаването на наградата до днес бе наградена училищната библиотека при ОУ „Любен Каравелов“ – Попово и нейният училищен библиотекар Антоанета Йорданова. Директорът на 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ Диян Стаматов и училищната библиотекарка Пепа Димитрова получиха награда за най-активна работа в „Бисерче вълшебно“ 2018. Грамоти и комплекти с книги получиха и читалищния секретар Борис Самаринов от НЧ „Неофит Бозвели – 1929 г.“ – София, както и Светла Божилова – библиотекар в НЧ „Светлина – 1929 г.“ – с. Труд.

„Децата обичат красивите книги и тази година състезанието беше изключително оспорвано. Благодаря за подкрепата не само на официалните институции, а и на учителите и библиотекарите, които често прекарват повече време с децата, отколкото ние, родителите им. Без тях, колкото и да искаме децата ни да четат, това нямаше да е възможно“, коментира Валентина Стоева, председател на Съвета на фондацията. Тя уточни, че и след крайния срок продължават да пристигат попълнени форми за гласуване и реално участвалите деца надминават 10 000.

За първа година от провеждането на наградата от 2013 г. насам най-много гласували има от София – 2721 гласа. След това се нареждат Силистра, Попово, Русе и с. Труд.

Специални гости на церемонията в неделя вечер бяха малките певци от детски хор „Пим-пам“ с диригент Ирена Христова. Те изпълниха две песни от спектакъла „Лили и вълшебното бисерче“, който се играе на сцената на Софийската опера и балет. Водещ на награждаването беше радио и ТВ водещата и създател на медийната платформа за деца Radio Family Евелина Павлова.

Статуетките бяха връчени от г-жа Биляна Генова (директор на Дирекция „Култура“ към Столична община), г-н Диян Стаматов, г-жа Спаска Тарандова (изпълнителен директор на фондация „Глобални библиотеки-България“) и г-жа Валентина Божичкова (изпълнителен директор на Асоциация „Българска книга“). Заедно с тях на сцената се качиха членовете на детското жури Алекс, Виктор, Калоян, Диман, Борис, Джулия, Димитър Койчев и Андреа.

Макар официалният етап на гласуването да приключи, организаторите обещават детски книжен празник в средата на май, по време на който ще станат известни имената и на децата, които ще получат награди от традиционната томбола. Тогава ще бъдат обявени и отборите победители в конкурса „Активните бисерчета“, които ще си спечелят посещение на детски писател през новата учебна година. Празникът ще донесе добра вест и на две от големите библиотеки, които ще получат комплекти с книги на стойност 500 лв. всеки, предоставени от фондация „Детски книги“ и фондация „Глобални библиотеки-България“ по съвместен проект за партньорство.

Наградата “Бисерче вълшебно” 2018 се осъществява от фондация “Детски книги” по проект, финансиран от програма „Култура“ на Столична община, с подкрепата на Министерство на образованието и науката и под патронажа на Министерство на културата.

Реализира се в партньорство с Асоциация “Българска книга”, Българската библиотечно-информационна асоциация, фондация “Глобални библиотеки – България”, Читалище.то, читАлнЯта, Заедно в час, Premio Travel, Николови Ритейл, Store.bg, Orange Center и печатница Циан. С медийното партньорство на “Аз чета”, Детски дневник, Дарик радио, НПО Портал, Данибон, Радио Family, ArtLive. Комуникационен партньор на “Бисерче вълшебно” 2018 г. е дигитална агенция BookMark.