Люба и Знайко разказват „Откъде идва храната“

Като родител ми се е налагало да обяснявам откъде идват бананите, ябълките, млякото, бонбоните и какво ли още не. В повечето случаи съм успявала да дам приличен отговор. Забелязах обаче, че на много от въпросите не знам отговора или не мога да го обясня, така че да ме разбере 4-9 годишно дете. Детската енциклопедия „Откъде идва храната“ (изд. Софтпрес“) се справя отлично с тази задача. Тя е първата книга от новата поредица „Енциклопедия Любознайко“. Неин автор е Виктория Иванова, а илюстратор – Стелияна Донева.

Книгата разказва откъде идват основните храни и продукти – плодовете, зеленчуците, оризът, хлябът, морските дарове, гъбите, подправките. Много удачен е подходът да се обясни пътят на някои от най-популярните продукти от мястото на произхода им до трапезата. Така с кратки и разбираеми за децата обяснения и прегледни забавни визуализации е показан пътят на домата, картофа, млякото, месото, яйцето, хляба, захарта и малките любопитковци започват да се ориентират как храната се появява в чинията.

Много уместно Виктория Иванова е използвала възможността да напомни на децата и кои храни са здравословни, кои трябва да избягват и какво би трябвало да има в перфектната чиния. (Откакто четохме книгата, 6-годишната ми дъщеря следи особено строго брат й да не яде вредни храни.

За мен обаче най-любима си остава рубриката „Знаете ли, че…“, в която са включени любопитни и по-малко известни факти, много от които самата аз не знаех.

„Откъде идва храната“ е услужлив помощник за възрастните за организиране на забавна, увлекателна и информативна среща на децата им с полезна информация за храната ни. Енциклопедията е богато илюстрирана и предлага много занимания и задачки (лабиринти, броене, оцветяване, дорисуване, наблюдателност, свързване по точки). Изборът на двете геройчета Люба и Знайко неусетно въвлича малките любопитковци в неповторимо книжно пътешествие, което освен удоволствие носи и много знания.

„Откъде идва храната“ е отличен пример какви трябва да бъдат книгите за днешните деца. С внимателно подбрани текстове, интригуващи илюстрации и занимания, които да ги правят активни участници в процеса на четене. Особено радостно е, че енциклопедията е изцяло български продукт (автор и илюстратор). И един интересен факт: в книгата е използван шрифт Adys, създаден от Кристина Костова за улеснение на хората с лека и средна форма на дислексия.