7 книги за зимните празници и традиции

От няколко десетилетия насам дядо Коледа е централна фигура и най-важна тема на зимните празници. Ликът му е навсякъде, шоколадите за кратко са с човешка форма, а детските коледни книги почти винаги са в бяло и червено. И докато в миналото старецът оставяше един подарък под елхата у дома, то сега навестява и детските градини и ясли, домовете на баби и дядовци, братовчеди и приятели. Насред цялата тази надпревара за подаръци и внимание обаче допускаме нещо да ни се изплъзне. Забравяме, че Коледа е бил важен ден, изпълнен с традиции и символика много преди лъскавият рекламен облик на празника да превземе витрините…и сърцата ни.

Зимните празници все още са най-благодатното време да се обърнем за малко назад, да се присетим за старите обичаи и да ги представим на децата. Ето няколко книги, които ще ви бъдат опора и вдъхновение:

„Коледните обичаи – оцветяване, рисуване, любопитни факти“ от изд. „бгкниг@“

В тънката двуезична рисувателна книга са представени кратко и увлекателно най-известните и централни обичаи, свързани с коледните празници. Докато оцветяват приятните картинки на българи с народни носии, изпълняващи различни дейности от бита или от народния календар, децата ще прочетат за Игнажден, Бъдни вечер, Коледа, Васильовден, Зимния Кръстовден, Йордановден, Ивановден и Бабинден. Текстът е на достъпен език за деца между 6 и 10 години.

„Сурвакарска книжка на българското дете“ от изд. „Парнас“

Сурвакането, така характерно за България, е много повече от забавна традиция. Книгата е посветена изцяло на деня след Нова година и празника Сурва. В нея ще намерите изключително подробна и интересна информация за произхода на празника, обичаите и ритуалите, свързани с него, „вълшебните“ думи, които се изричат, сурвакарски стихотворения и приказки, както и инструкции как да си направите класическа сурвачка.

„Коледна книга на българското дете“ от изд. „Парнас“

Още едно заглавие на издателството, посветено на магията на зимните празници. Между кориците са събрани множество стихотворения и приказки, както и по малко за най-важните български традиции и тяъната символика – месенето на хляба, дряновите пъпки в баницата, коледуването и още много други. В книгата е направен преход и към съвремието, така че вътре своето място намира и дядо Коледа.

Коледа предлага възможност да се запознаем и с някои чужди традиции – различни, но все пак близки с нашите. Това става като на игра с:

„Коледни писма от Феликс“ от Анете Ланген и Констанца Дроп, изд. „Фют“

Феликс е плюшеното зайче на малката Софи. Един ден Софи се връща разстроена от училище, защото един от съучениците й се подиграва, че вярва в дядо Коледа. Момиченцето разказва всичко на своето вярно меко приятелче, а след това Феликс…изчезва. Потегля с Николаус към Северния полюс, за да се увери, че Дядо Коледа не е измислица. По време на пътуванията си Феликс изпраща писма на Софи и й разказва как се разнасят милиони подаръци за една нощ, как празнуват в Швеция  и как се подготвят за настъпването на светлите празници в други страни по света. На страниците на книгата ви очаква и страхотна рецепта за шведски шафранови кифлички, които да приготвите с малчуганите на 5-10 години. Ммм!

„Коледа в Булербюн“ от Астрид Линдгрен, изд. „Пан“

Децата от с. Шумотевица разтварят вратите си на Коледа, за да ви поканят в домовете си. Там ще ви покажат как пекат традиционни сладки в ароматната кухня, как опаковат дребни подаръци с разтопен восък, избират и донасят сами елхите си, грижат се за малките животни. Не се колебайте да споделите щедрата им трапеза и да поиграете на сляпа баба в уютната трапезария. Книгата е за читателите на 3-9 години.

Още за традициите в скандинавските страни можете да прочетете в „Коледна каша за домашните духчета“ от Свен Нордквист, изд. „Фют“.

„Снежното еленче“ от Холи Уеб, изд. „Фют“

В краткия роман, подходящ за децата между 5 и 10 години, се запознаваме с Лота. Повече от всичко тя обича да слуша разказите на баба си за  отминалото детство и живота сред елените в далечния Север. Една сутрин Лота се събужда и разбира, че е в света на бабините приказки. Момиченцето научава много за трудния, простичък, но и радостен живот на предците си; разбира, че всички носим част от миналото със себе си.

Всеки намира свой начин да се свърже с тези преди (а и след) него. А това е още по-важно за децата. Приятни споделени мигове!

 

Вземете книгите с код DK19 от

Ozone.bg или Booklover.bg

Когато купувате книги с този код, Вие помагате

за насърчаването на детското четене в България.