6 книги с марка и клеймо

Някога писмата бяха съществена част от общуването ни. В тях имаше огромен чар – в отделеното време, в подбраните думи, в очакването на отговора и радостта, че някой се е сетил за теб и изпраща няколко реда по хубав повод… Днес писмената кореспонденция се случва основно чрез чатове и съобщения, изпратени за секунди. И това също не е лошо. Нека обаче разкажем на децата за топлото чувство от размяната на истински, хартиени писма. Например чрез следните книги:

„Мечето пише писъмца“  от Джулия Доналдсън, изд. „Фют“

Мечето подготвя 3 писъмца и тръгва, за да ги раздаде на другарчетата си. Животните отварят пликовете, в които се крие покана за рожден ден. Главният герой забърква кекс с шоколад, а накрая приятелите му пристигат, за да празнуват заедно.

Книгата е част от поредицата „Приказките на стария дъб“ и е дело на емблематичното дуо Доналдсън-Шефлър. Тя е написана в рими и отпечатана на здрав картон, за да устои на обичта на читателите между 2 и 4 години. С капачетата й те могат да играят на отгатване, а с проследяването на историята – да упражнят обратното броене.

„Мечо пише писъмца“ от Изи Даун, изд. „Фют“

Тази книга напомня на предходната не само по име. Запознава ни с мече, което много обича приятелите си и времето, прекарано заедно. Мечо харесва да играе на криеница, да похапва боровинки и да търси жълъди с горските обитатели. Не му се иска обаче да ги вижда тъжни. За да ги разведри, той решава да им покаже, че мисли за тях.

Книгата съдържа 5 капачета, изрисувани като писма от Люси Бърнард. От същата серия е и „Писъмца до мъничката Лиска“. Двете мили истории са подходящи за деца между 4 и 6 г.

„Денят, в който пастелите си тръгнаха“ от Дрю Дейуолт, изд. „Хермес“

Един ден Дънкан отваря кутията си с пастели и…я заварва празна. Или не съвсем. В кутията го очакват няколко писма, в които неговите пастели му обясняват защо са си тръгнали. Бежовият е силно разочарован, че постоянно е пренебрегван заради Кафявия. Жълтият и Оранжевият са във вражда. Червеният е крайно изтощен от много работа, Розовият настоява да рисуват с него. Какво ще направи Дънкан, за да възстанови мира, ще научат децата между 5 и 7 години.

Открийте симпатичните хрумки на Дейуолт и майсторските шрифтове на Оливър Джефърс в отзива на Вал Стоева.

„Туут и Пъдъл“ от Холи Хоби, изд. „Дъбови листа“

Прасенцата Туут и Пъдъл са най-добри приятели. Един ден Туут напуска Уудкок Покет и тръгва по широкия свят. За да не тъгува, Пъдъл решава да си измисля забавления у дома. Късите, но жизнерадостни писма, които двамата приятели си разменят, показват, че щастието не е дестинация, а начин на пътуване – и че истинската дружба не знае граници.

Ако книгата стане любима на малчугана ви между 4 и 6 години, не пропускайте и празничното й продължение – „За Коледа ще си бъда у дома“.

„Писма от Феликс“ от Анете Ланген, изд. „Фют“

Феликс е любимото плюшено зайче на Софи. По лична карта той живее в Мюнстер, Германия, но често се отправя на пътешествия по света и във времето. Независимо къде отива, Феликс изпраща на обичната си приятелка писма. В тях описва приключенията си, видяното и наученото. Така Софи и читателите се запознават с различни държави и забележителности, култури, традиции и любопитни факти.

Разказите на Феликс се допълват от топлите илюстрации на Констанца Дроп. Сложените в пощенски пликове „истински” писма привличат като магнит децата между 5 и 9 години. Гарантираме, че след „Писма от Феликс“ ще се наложи да потърсите и „Писма от Феликс за пътуването в цирка“, „Писма от експедициите на Феликс“, „Коледни писма от Феликс“, „Нови писма от Феликс“ или друга от чудесните книги в поредицата.

“Писма до всеки и до всички” от Тон Телехен, изд. „Точица“

Отново книга, състояща се почти изцяло от писма. В нея различни животни пишат кратки писма един до друг, до непознати или дори до предмети. Общото между всички тях е самотата и нуждата да се свържат с близък приятел. И междувременно да похапнат торта. Въпреки че темата звучи тежка и твърде философска, тя е поднесена изчистено и семпло, а илюстрациите на Джесика Албърг допълват усещането за мекота и уют.

Вижте отзива на Анна Симова и прелистете книгата с децата между 6 и 9 години.

Ако си имате читател, комуто предстои да бъде втори клас през есента, подсетете го за „Патиланско царство“ и „Мили бате!“ от летния списък. Ако пък се оглеждате за книги с писма за гимназистите, добър вариант са „Писма до мъртвите с любов“„Писма от Дядо Коледа“ и „Писмо от Тамагочи“ (книгата е носител на награда „Южна пролет“ в категория Детска литература).