За Коледа ще си бъда у дома

Наближаването на Коледа е сред най-вълнуващите моменти от годината. Елхите греят, подготвят се подаръците, а поздравителни картички пълнят пощенските кутии. Едно от най-хубавите послания на празника е, че винаги има надежда, стига да вярваме силно.

В това ни убеждава и световноизвестната американска художничка Холи Хоби чрез своите трогателни и нежни акварелни рисунки в книгата „За Коледа ще си бъда у дома“ (изд. „Дъбови листа“). Историята на двете прасенца Туут и Пъдъл излиза за първи път на български, но е позната на децата по цял свят.

Туут е при пра-пралеля си Пег в Шотландия, за да отбележи нейния 100-годишен юбилей. Той обещава на приятеля си Пъдъл, че ще успее да се прибере за Коледа в тяхната малка къщичка в Уудкок Покет, САЩ. Преди да тръгне, лелята му подарява своя късметлийски орех.

Докато Туут пътува обратно към дома, Пъдъл украсява къщата, прави плодов кейк, подготвя поздравителните катички…

Списъкът със задачи е дълъг, а времето до празника наближава. Ще успее ли Туут да си дойде?

Туут е в плен на закъсняващи полети, а когато все пак каца в Бостън, снежната буря вилнее с пълна сила. Обещанието си е обещание и Туут тръгва сам в снега, за да измине многото километри до дома. Когато е напът да се предаде пред виелицата, неочаквано кочияш минава покрай него в гората и го откарва у дома, при Пъдъл.

„За Коледа ще си бъда у дома“ е мила картинна книга, при която илюстрациите на Холи Хоби играят важна роля. Те позволяват на читател и слушател заедно да проследят приготовленията на Пъдъл, да сравнят собствените си традиции при подготовката за празника, а и да научат каква е силата на късметлийските орехи и на надеждата.

Ако все още не сте открили суперсилата на картинните книги (онези издания с много илюстрации и малко текст), вероятно ще ви е необходима подготовка, за да ги оцените по достойнство. Ето няколко насоки:

  • Докато проследявате историята на двете прасенца, не препускайте през текста, а обръщайте внимание на всяка илюстрация.
  • Задавайте въпроси на детето: Какво прави Пъдъл? Харесва ли ти как е украсил елхата? Ти можеш ли да правиш гирлянди от хартия? Мислиш ли, че Туут ще се прибере за Коледа у дома?
  • Сравнявайте! Не пропускайте възможността да разкажете повече за собствените си традиции, като ги сравните с тези на Туут и Пъдъл. Например: Пъдъл приготвя плодов кейк, в Германия правят коледен щолен, а у нас подготвяме колачета за коледарите и погача за празника.

Картинните книги подпомагат развитието на въображението, концентрацията и наблюдателността. Не пропускайте да разгледате внимателно великолепните акварелни творби на Холи Хоби и поговорете за чудото на Коледа, когато семействата се събират и празнуват заедно.

„За Коледа ще си бъда у дома“ излиза на български език с логото на изд. „Дъбови листа“. Преводът от английски език е поверен на Елена Розберг. Изданието е с голям квадратен формат и твърди корици, което го превръща в отличен коледен подарък.

Самите герои Туут и Пъдъл са много популярни по света. Дори участват във филм – ето и трейлъра на „За Коледа ще си бъда у дома“, проект на National Geographic Entertainment и Warner Bros.:

Вземете книгата от Ozone.bg с код DK19

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.