20 известни личности-библиотекари
11.05.2015

11-ти май е Ден на българските библиотекари, а православната църква отбелязва празника на светите братя Кирил и Методий.

За да почетем усилията и труда на всички страхотни библиотечни служители и да отбележим професионалния им празник, сме ви подготвили интересна информация с 20 известни личности от древността до днес, които в определен момент от живота си са работили като библиотекари. Сред тях ще срещнете учени, политици, просветители, философи, писатели, художници, юристи. В блога на Books Inq. са събрали 25 известни личности, а ние прекроихме и допълнихме списъка според нашите предпочитания.

1. Константин-Кирил Философ: Започваме, разбира се, със създателя на глаголицата (заедно с брат му Методий), славянския християнски просветител, който е канонизиран за светец от православната и католическата църкви. Всички знаем, че е завършил Магнаурската школа, но може би по-малко известно е, че след това става хартофилакс (пазител на официалните документи и архиви) на патриарха и му е поверена патриаршеската библиотека в катедралата “Св. София” в Константинопол.

2. Ератостен: Древногръцкият математик, географ и астроном е считан за създател на географията. Той създава системата на географски дължина и ширина. Освен това е бил и главен библиотекар на Александрийската библиотека.

3. Свети Лаврентий: Покровителят на библиотекарите свети Лаврентий, или Лаврентий Римски, е католически дякон, убит от римляните през 258 г., след като отказал да им предаде съкровищата на църквата, които му били поверени.

4. Джакомо Казанова: Небезизвестният шпионин, писател, дипломат и любовник Казанова е роден във Венеция през първата половина на 18-ти век. Макар че учи за свещеник, той става известен като почитател на чашката и скандалните любовни афери. В по-късните си години работи като библиотекар за графа на Валдщайн в Бохемия.

5. Имануел Кант: Немски философ, един от най-влиятелните мислители в историята на западната философия. Автор на „Критика на чистия разум” и „Критика на практическия разум”. През 1766 г. заема поста помощник – библиотекар на Кралската дворцова библиотека и остава на тази длъжност до 1772 г.

6. Дейвид Хюм: Една от най-влиятелните личности на Шотландското просвещение, икономист, философ и историк. Автор на „Трактат за човешката природа”. През 1752 г. Хюм става библиотекар в Адвокатската библиотека в Единбург и там написва прочутата си „История на Англия”.

7. Братя Грим: Записват немски народни приказки с идеята така да подпомогнат обединяването на отделните немски градове-държави. „Приказките на братя Грим” били публикувани за пръв път през далечната 1812 г. Двамата работят като библиотекари в Касел, но напускат града през 1829 г., за да отидат в Гьотинген, където Вилхелм заема поста на библиотекар, а Якоб – на професор.

8. Готфрид Лайбниц: Немски философ, математик, дипломат и юрист. Изключително многостранен учен и знакова фигура в историята на математиката и философията. Оглавява библиотеката на херцог Август във Волфенбютел в продължение на четвърт век. По това време тя е най-голямата библиотека в света. Същевременно ръководи и Херцогската библиотека в Хановер.

9. Бенджамин Франклин: Американски общественик, учен, дипломат, издател и изобретател. През 1731 г. заедно с философската група Хунто, в която участва, основава първата обществена библиотека с абонамент. Тя се нарича The Library Company и първоначално обслужва само членовете на групата. Франклин на практика е втория библиотекар, а с течение на времето The Library Company събира фонд по-голям от този на повечето университетски библиотеки по онова време.

10. Джоузеф Пристли: Той е английски химик, свещеник, философ и социален активист. Най-голямото му постижение е откриването на кислорода независимо от шведския химик Шееле. Човечеството му е задължено за появата на газираната вода и гумата. През 1773 г. Пристли става домашен библиотекар на държавния секретар лорд Шелбърн.

11. Йохан Волфганг фон Гьоте: великият поет и хуманист оставя дълбоки следи в библиотечното дело на Германия. Като министър по проблемите на културата на херцогството Заксен-Ваймар-Айзенах в продължение на 35 години отделя изключително внимание на развитието на библиотеките. За пръв път в Германия прави фондовете на библиотеките достъпни за всички.

12. Луис Карол: Авторът на „Алиса в страната на чудесата” има бакалавърска степен по математика от Оксфорд. След завършването си става помощник-библиотекар в Крайст Чърч. Напуска поста през 1857 г., за да стане преподавател по математика.

13. Хорхе Луис Борхес: Аржентинският писател е знакова фигура в литературата на 20-ти век. Той е общински библиотекар от 1939 до 1946 г. преди режимът на Перон да го уволни. Един от най-известните му разкази „Вавилонската библиотека” описва вселената като огромна библиотека.

14. Аугуст Стриндберг: шведски драматург, писател, фотограф, философ и художник. Често е определян за баща на съвременния театър. Като младеж работи какво ли не – учител, актьор и … помощник-библиотекар в Кралската обществена библиотека.

15. Мелвил Дюи: Създател на десетичната класификация на Дюи. Роден в Ню Йорк през 1851 г. Като ученик в Амхърст Колидж работи в училищната библиотека, а след завършването си остава като библиотекар. Наречен е „патриарх на съвременното библиотечно дело”. Помага за създаването на Американската библиотечна асоциация (ALA) през 1876 г. и е неин секретар в продължение на 30 години.

16. Мао Дзедун: Той е човекът, който стои зад обединяването на Китай през 40-те и 50-те години на миналия век. През 1918 г. Мао живее в Пекин и работи като помощник-библиотекар в Пекинския университет. Главният библиотекар бил марксист и успява да насочи помощника си към комунизма.

17. Папа Пий XI или Ачиле Рати: Суверен на Ватикана от създаването на държавата през 1929 г. до смъртта си през 1939 г. Преди това обаче Рати е директор на Амброзианската библиотека в Милано от 1888 г. до 1912 г. когато е поканен в Рим. През 1914 г. оглавява Ватиканската библиотека, където извършва реорганизация на библиотечните архиви.

18. Марсел Дюшан: Считан за един от най-влиятелните съвременни творци. Роден в Нормандия, Франция, през 1887 г., в началото на 20-ти век експериментира с кубизма, баща на арт-инсталациите. Около 1912 г. обаче Дюшан се отегчава от рисуването и работи известно време като библиотекар в библиотеката “Сен Женвиев”.

19. Бевърли Клиъри: Американската авторка се превърна в любимка на екипа на „Детски книги”  и наскоро празнувахме 99-ия й рожден ден с отбелязване на D.E.A.R. Day. Вече сме ви разказвали, че тя е родена в малък град в Орегон и майка й урежда щатската библиотека да й праща книги във тяхната ферма. По-късно Клиъри завършва английска филология в Калифорнийския университет в Бъркли и библиотечни науки в Училището по библиотекознание към Вашингтонския университет в Сиатъл. След това работи като детска библиотекарка, а малките посетители я вдъхновяват да започне да пише детски книги.

20. Стивън Кинг: Американският писател е наричан кралят на хорър жанра. Изключително продуктивен, издава и под псевдонима Ричард Бакман. Докато следва в Университета на Мейн в Ороно, работи в библиотеката Fogler. Всъщност именно в библиотеката Кинг среща бъдещата си съпруга Табита.
FACEBOOK КОМЕНТАРИ

Вашият коментар