20 известни личности – библиотекари

11-и май е Ден на българските библиотекари, а православната църква отбелязва празника на светите братя Кирил и Методий.

За да почетем усилията и труда на всички страхотни библиотечни служители и да отбележим професионалния им празник, сме ви подготвили интересна информация с 20 известни личности от древността до днес, които в определен момент от живота си са работили като библиотекари. Сред тях ще срещнете учени, политици, просветители, философи, писатели, художници, юристи. В блога на Books Inq. са събрали 25 известни личности, а ние прекроихме и допълнихме списъка според нашите предпочитания.

1. Константин-Кирил Философ

Започваме, разбира се, със създателя на глаголицата (заедно с брат му Методий), славянския християнски просветител, който е канонизиран за светец от православната и католическата църкви. Всички знаем, че е завършил Магнаурската школа, но може би по-малко известно е, че след това става хартофилакс (пазител на официалните документи и архиви) на патриарха и му е поверена патриаршеската библиотека в катедралата „Св. София“ в Константинопол.

2. Ератостен

Древногръцкият математик, географ и астроном е считан за създател на географията. Той създава системата на географски дължина и ширина. Освен това е бил и главен библиотекар на Александрийската библиотека.

3. Свети Лаврентий

Покровителят на библиотекарите свети Лаврентий, или Лаврентий Римски, е католически дякон, убит от римляните през 258 г., след като отказал да им предаде съкровищата на църквата, които му били поверени.

4. Джакомо Казанова

Небезизвестният шпионин, писател, дипломат и любовник Казанова е роден във Венеция през първата половина на 18-и век. Макар че учи за свещеник, той става известен като почитател на чашката и скандалните любовни афери. В по-късните си години работи като библиотекар за графа на Валдщайн в Бохемия.

5. Имануел Кант

Немски философ, един от най-влиятелните мислители в историята на западната философия. Автор на „Критика на чистия разум” и „Критика на практическия разум”. През 1766 г. заема поста помощник – библиотекар на Кралската дворцова библиотека и остава на тази длъжност до 1772 г.

6. Дейвид Хюм

Една от най-влиятелните личности на Шотландското просвещение, икономист, философ и историк. Автор на „Трактат за човешката природа”. През 1752 г. Хюм става библиотекар в Адвокатската библиотека в Единбург и там написва прочутата си „История на Англия”.

7. Братя Грим

Записват немски народни приказки с идеята така да подпомогнат обединяването на отделните немски градове-държави. „Приказките на братя Грим” били публикувани за пръв път през далечната 1812 г. Двамата работят като библиотекари в Касел, но напускат града през 1829 г., за да отидат в Гьотинген, където Вилхелм заема поста на библиотекар, а Якоб – на професор.

8. Готфрид Лайбниц

Немски философ, математик, дипломат и юрист. Изключително многостранен учен и знакова фигура в историята на математиката и философията. Оглавява библиотеката на херцог Август във Волфенбютел в продължение на четвърт век. По това време тя е най-голямата библиотека в света. Същевременно ръководи и Херцогската библиотека в Хановер.

9. Бенджамин Франклин

Американски общественик, учен, дипломат, издател и изобретател. Той е и един от бащите-основатели на САЩ, а ликът му е върху банкнотата от 100 долара. Изобретява затворената фурна, медицинския катетър, гръмоотвода, плавниците и бифокалните очила.

През 1731 г. заедно с философската група Хунто, в която участва, основава първата обществена библиотека с абонамент. Тя се нарича The Library Company и първоначално обслужва само членовете на групата. Франклин на практика е втория библиотекар, а с течение на времето The Library Company събира фонд по-голям от този на повечето университетски библиотеки по онова време.

10. Джоузеф Пристли

Той е английски химик, свещеник, философ и социален активист. Най-голямото му постижение е откриването на кислорода независимо от шведския химик Шееле. Човечеството му е задължено за появата на газираната вода и гумата. През 1773 г. Пристли става домашен библиотекар на държавния секретар лорд Шелбърн.

11. Йохан Волфганг фон Гьоте

Великият поет и хуманист оставя дълбоки следи в библиотечното дело на Германия. Като министър по проблемите на културата на херцогството Заксен-Ваймар-Айзенах в продължение на 35 години отделя изключително внимание на развитието на библиотеките. За пръв път в Германия прави фондовете на библиотеките достъпни за всички.

12. Луис Карол

Авторът на „Алиса в страната на чудесата” има бакалавърска степен по математика от Оксфорд. След завършването си става помощник-библиотекар в Крайст Чърч. Напуска поста през 1857 г., за да стане преподавател по математика.

13. Хорхе Луис Борхес

Аржентинският писател е знакова фигура в литературата на 20-ти век. Той е общински библиотекар от 1939 до 1946 г., преди режимът на Перон да го уволни. Един от най-известните му разкази „Вавилонската библиотека” описва вселената като огромна библиотека.

14. Аугуст Стриндберг

Шведски драматург, писател, фотограф, философ и художник. Често е определян за баща на съвременния театър. Като младеж работи какво ли не – учител, актьор и … помощник-библиотекар в Кралската обществена библиотека.

15. Мелвил Дюи

Създател на десетичната класификация на Дюи. Роден в Ню Йорк през 1851 г. Като ученик в Амхърст Колидж работи в училищната библиотека, а след завършването си остава като библиотекар. Наречен е „патриарх на съвременното библиотечно дело”. Помага за създаването на Американската библиотечна асоциация (ALA) през 1876 г. и е неин секретар в продължение на 30 години.

16. Мао Дзедун

Той е човекът, който стои зад обединяването на Китай през 40-те и 50-те години на миналия век. През 1918 г. Мао живее в Пекин и работи като помощник-библиотекар в Пекинския университет. Главният библиотекар бил марксист и успява да насочи помощника си към комунизма.

17. Папа Пий XI или Ачиле Рати

Суверен на Ватикана от създаването на държавата през 1929 г. до смъртта си през 1939 г. Преди това обаче Рати е директор на Амброзианската библиотека в Милано от 1888 г. до 1912 г. когато е поканен в Рим. През 1914 г. оглавява Ватиканската библиотека, където извършва реорганизация на библиотечните архиви.

18. Марсел Дюшан

Считан за един от най-влиятелните съвременни творци. Роден в Нормандия, Франция, през 1887 г., в началото на 20-ти век експериментира с кубизма, баща на арт-инсталациите. Около 1912 г. обаче Дюшан се отегчава от рисуването и работи известно време като библиотекар в библиотеката „Сен Женвиев“.

19. Бевърли Клиъри

Американската авторка се превърна в любимка на екипа на „Детски книги”  и наскоро празнувахме 99-ия й рожден ден с отбелязване на D.E.A.R. Day. Вече сме ви разказвали, че тя е родена в малък град в Орегон и майка й урежда щатската библиотека да й праща книги във тяхната ферма.

По-късно Клиъри завършва английска филология в Калифорнийския университет в Бъркли и библиотечни науки в Училището по библиотекознание към Вашингтонския университет в Сиатъл. След това работи като библиотекарка в детски отдел, а малките посетители я вдъхновяват да започне да пише детски книги.

20. Стивън Кинг

Американският писател е наричан кралят на хорър жанра. Изключително продуктивен, издава и под псевдонима Ричард Бакман. Докато следва в Университета на Мейн в Ороно, работи в библиотеката Fogler. Всъщност именно в библиотеката Кинг среща бъдещата си съпруга Табита.