Шестокласникът Благовест Меданов разказва за удивителните динозаври

С Благовест Меданов се срещаме съвсем случайно, докато представям книгите от награда „Бисерче вълшебно“ пред млади читатели. След беседата разбирам, че момчето, което стои пред мен, има страхотно хоби: не само колекционира книги за динозаври и праисторически животни, но подбира най-интересната информация за написването на книга. Затова решавам да проуча всичко внимателно, а и да обогатя познанията си за динозаврите, които (признавам си!) не са от най-задълбочените.

Ето какво научих от Благовест в специалното интервю:

Вал Стоева: Боби, хобито ти е много интересно! Кога започна да се интересуваш от динозаврите?

Благовест: Родителите ми са ми казвали, че съм проявил силен интерес към играчки-динозаври още на 2 години.

В.С.: А как ти хрумна да събираш информацията за динозаврите в книга? Честно казано, проектът ти много ме впечатли, а част от създанията изобщо не ги бях чувала.

Б.: Като малък гледах картинките на динозаври и праисторически животни в книгите и много ми харесваха. После започнах да чета и да събирам книги за тях, а в един момент ми хрумна, че мога да събера информацията в една книга, написана от мен. Така започнах да записвам в една тетрадка видовете динозаври, в коя геоложка епоха са живели и някакви интересни особености, свързани с тях. А те са наистина много интересни.

В.С.: Само от книгите ли събираш познания за праисторическите същества?

Б: Гледам и научно-популярни филми, но онези, в които разглеждат само скелетите на животните, са ми доста скучни. Предпочитам такива като поредицата Walking with Dinosaurs на BBC или „Праисторически парк“ с водещ Найджъл Марвин. Онези филми, които представят динозаврите като чудовища и ги поставят в съвременна обстановка, много ме ядосват. Аз съм много критичен към нещата, свързани с динозаврите.

В.С.: Колко книги за динозаври притежаваш?

Б: Към момента вече са 43. Ето, тази си я купих преди да се срещнем. (Благовест носи детска енциклопедия на английски език на срещата ни). А в книжарницата, в която я открих, има още доста, които ме заинтригуваха и постепенно ще станат част от колекцията ми.

В.С.: Добре де, толкова ли наистина интересни са праисторическите същества? Ще ми споделиш ли нещо любопитно?

Б.: Да, подготвил съм се 🙂 Хадрозавърът например е имал 1000 кътника и е динозавърът с най-много зъби в света.

Photo: Wikimedia Commons

Нигерзавърът пък е имал уста, която доста прилича на четката на прахосмукачка. Той е имал 500 зъба, разположени вертикално в колони от по 50 и когато един зъб се изхабял, му израствал нов. Иначе нигерзавърът е бил тревопасен. Естествен враг на нигерзаврите са били праисторическите крокодили, живели в Африка като супер-крокодила и крокодила-глиган. Те са ловували бързо и на сушата, а не само във водата като днешните крокодили.

Photo: American Museum of Natural History

Птеродаустро (вид птерозавър) е много интересен екземпляр. Приличал е малко на съвременните пеликани. За разлика от другите видове птерозаври, които или са имали малко на брой остри зъби, или са били беззъби, птеродаустро е имал около 1000 много остри зъби като игли в човката си. Те приличали на власинки, които му помагали да хваща жертвите си като в капан, от който няма излизане. Тази праисторическа птица е била хищник.

By Zachi Evenor from Israel (Dunkleosteus)

 

Хищник е била и една праисторическа риба, заради която ще ви върна над 300 000 години назад във времето. Името ѝ е дунклеостеос и е била дълга около 10 метра. Тялото ѝ е като бронирано, със здрав външен скелет.

Както виждате, има много интересни и странни праисторически същества. Много ми е чудно как хората смятат тиранозавъра за най-големия, най-страшния, най-бързия сред динозаврите. Това изобщо не е вярно и той даже е доста скучен като екземпляр. Мисля, че когато се запознаеш поне малко с изумителните факти за динозаврите, няма как да не се замислиш за това колко са интересни.

В.С.: Какъв искаш да станеш като пораснеш? 

Б.: Палеонтолог.

Ето и малко снимки от записките на Благовест, които един ден може да се превърнат в най-пълния научен труд, посветен на динозаврите:

Интервюто взе: Вал Стоева