„Забавното четене“ стартира под мотото „Чети между редовете“

Националната кампания „Забавното четене“ стартира на 29 май в клуб „Перото“ в присъствието на повече от 50 деца. Мотото на инициативата за 2016 г. е „Чети между редовете“. Чрез различни събития и активности организаторите от Az-deteto.bg, Bulgaria ON и dnes.bg ще помагат на младите читатели да разберат по атрактивен и приятен начин колко е важно да се научат да четат критично, с анализ и оценка.

„Много обичам да чета, обичам силата на думите, на словото. Но наскоро се запознах със стряскаща статистика, според която много ученици и млади хора, макар да са грамотни и да четат, не разбират смисъла на прочетеното. Затова подкрепям каузата на „Забавното четене“, която насърчава четенето между редовете“, каза поп певицата Михаела Филева по време на официалното откриване на кампанията.

Авторът на „Приключенията на мотовете“ Радостина Николова, която от тази година е сред посланиците на кампанията, представи клаасиката „Пипи дългото чорапче“ по атрактивен начин, с рисунки и анализ между редовете.

В събитието се включиха още Марин Бодаков, Весела Фламбурари, Иван Раденков, Петя Кокудева, Юлия Спиридонова – Юлка, както и дългогодишният посланик на „Забавното четене“ – актрисата Силвия Лулчева.

Традиционния конкурс на „Забавното четене“ за най-четящо дете представи 11-годишната ученичка Неда, която е активен участник в кампанията от самото й създаване. Всички на възраст от 6 до 14 г. може да се регистрират в електронния читателски дневник на сайта Az-deteto.bg и да публикуват информация за прочетените от тях книги до края на годината.

Медийни партньори на „Забавното четене“ са най-голямата българска онлайн медия за четене и книги Azcheta.com и популярният детски портал Detskiknigi.com. Съорганизатор е „Столична библиотека“. Кампанията се провежда с подкрепата на фондация „Глобални библиотеки – България“ и агенция CIVITAS. Партньор на „Забавното четене“ е УНИЦЕФ България.

Проектът е съфинансиран от Столична програма „Култура” на Столична община за 2016 г.