Варненските деца стават разказвачи с Камишибай театър в библиотеката

Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ във Варна работи по Проект „AQUA Narrabilis – Словесното разказвателно умение в театър и картини“, а Жечка Кираджиева от библиотеката ни разказа повече за представената от португалските им партньори приказка „Рибката, която откри морето“ чрез театър камишибай*.

„Приказната история е много красива, много благодатна за работа с деца. Избрахме я за театралната форма камишибай и по нея малките художници от СОУПЧЕ „А. С. Пушкин“ нарисуваха ярки картини, илюстриращи повествованието. Приказката спечели детските сърца. Варненските библиотекари и Крищобал са гостували също и на децата от ЦДГ „Звездичка“ и ОУ “Петко Р. Славейков”. Така до момента около 400 деца във Варна са фенове на рибката.

С театралната форма Камишибай мечтата на Крищобал е известна на деца от детски центрове, училища и детски градини. Всяка седмица в Детски и средношколски комплекс идват нови и нови желаещи за Камишибай театър – те стават впоследствие и зрители, и разказвачи. Затова си казахме „Защо не?!“. Няма начин Крищобал да не докосне и възрастните, вече пораснали деца. Така на 20 май рибката стана част от Нощта на музеите и галериите в РБ „Пенчо Славейков“ и вече има свои фенове не само сред малките читатели на Детски и средношколски комплекс.

А най-хубавото от всичко това е, че имаме последователи. Много варненски училища, учители и библиотекари вече включиха Камишибай в работата си с децата. Последователи имаме и в Попово, Силистра, София.

Преди две години, преди да започне проект „AQUA Narrabilis“, при търсене в Интернет за повече информация за Камишибай в страната ни не намерих много, да не кажа почти нищо. Днес е различно. Това радва. А ние продължаваме с още две нови приказки… и Камишибай.“

*Театърът “Камишибай” буквално означава “драматизация с хартия”. Възникнал в японските будистки храмове през 12 век, където монасите използвали хартиени свитъци, чрез които разказвали истории с поуки. Днес представленията на “Камишибай” могат да се проведат вкъщи, в библиотека, в книжарница, в училище, в болница, на закрито или навън. При тази среща с театъра децата участват не само като зрители, но и като разказвачи или автори.

Следете за още добри практики за развитие на детското четене от учителите и библиотекарите в раздел “Добри практики” в “Зона родители”. Ако и вие искате да ни разкажете интересни практики за насърчаване на четенето от вашата библиотека или училище, не се колебайте да ни пишете на мейл editors@detskiknigi.com.