За децата, премеждията, обичта и творческите планове – интервю с Мариана Кръстева и Димитра Мирчева

Лично преживяната история се разпознава отдалеч. Такава истинска приказка е „Така започна всичко“, за която поговорихме неотдавна. Тъй като вярваме, че темата в книгата е важна не само за семействата с осиновени деца, но и за обществото като цяло, помолихме авторите да разкажат повече за творбата си. Днес ви представяме интервюто, в което те споделят открито за емоциите и трудностите, вдъхновението и надеждата, както и за бъдещите планове на тяхното младо издателство.

„Така започна всичко“ е приказка за осиновяването. Вашето семейство също е минало по този нелек път, както разбираме от обръщението към читателите в началото на книгата. Вие самата срещнахте ли трудности с намирането на четива, с които да отворите темата пред детето си? Кои заглавия Ви помогнаха?

Мариана: Искахме да говорим открито по темата у дома, както с близките, така и с детето ни, и то да израсне с истината, защото тя е най-голямата защита и най-голямото оръжие за осиновените деца. Много осиновители се страхуват да подемат този разговор и все чакат да дойде “точният момент”, но такъв просто няма. Най-добре е да се говори с детето от най-ранна възраст, като се използват простички думи и темата се поднесе като приказка.

Уви, на българския пазар не намерих нищо подходящо за деца. Единствените книги за осиновяването бяха насочени към възрастните. Открих няколко книжки на английски при пътувания в чужбина, които обаче не впечатляваха особено с текст, още повече пък с илюстрации. Затова реших да направя книжка, която наистина да помогне на децата да се припознаят в историята, да обикнат милите и красиви герои, да искат да им бъде прочитана отново и отново. Книжка, която да им даде възможност да задават своите въпроси, а на родителите – да отговорят спокойно, позовавайки се на приказката „Така започна всичко“, и да разкажат своята история.

Осиновяването все още е непопулярна тема в обществото ни. На какво се дължи това според Вас? Какво е нужно да се промени?

Мариана: Все още битуват множество предразсъдъци и табута, особено в малките населени места. И всичко това заради липса на достатъчно информация, а донякъде и на култура и емоционална интелигентност. Колкото и да се смята за широкоскроен и гостоприемен, българинът в действителност трудно приема различните. Нужни са повече толерантност и съпричастност, а това започва от децата.

Една от целите ни като издателство е да достигнем до колкото се може повече деца и да им покажем,  че семейство може да бъде създадено и така и в това няма нищо лошо, срамно или тайно. А тъкмо напротив – такова семйство е изтъкано от приемане и безусловна любов!

За по-доброто разбиране на осиновителния процес и неговите проблеми работи и българската асоциация „Осиновени и осиновители“ (БАОО), чиито членове са наши партньори и приятели. Много неща трябва да се променят на ниво законодателство, социална и приемна грижа, както и като обучение на социалните работници, обследване на кандидат-осиновителите и техните мотиви да осиновят, проследяване и помощ в следосиновителния процес.

За да се постигнат съществени промени по тези точки, имаме нужда от подкрепа от държавата и от всеки, който може да спомогне според своите възможности и експертиза. В момента текат годишните Информационни седмици за осиновяването, организирани от БАОО, в които участваме и ние. Нашият апел към всички, които ще дойдат на срещите в посещаваните от нас градове, е съвсем простичък – включете се и помогнете да постигнем нужните промени заедно!

Избрали сте един доста символичен начин да представите осиновяването. Какво ви накара да се спрете на приказен разказ, а не на по-буквална история?

Мариана: Книжката е предназначена за по-малки деца – 2-8 годишна възраст. А това е времето, в което те откриват света до голяма степен чрез приказките. Това е времето, когато мама или татко четат на сгушеното, отпуснато, спокойно и чувстващо се в безопасност с тях дете преди сън – любимият момент за задаване на безброй въпроси.

Приказките предразполагат към споделяне. А нашата е изпълнена със символика – от една страна, за да бъде по-лесно възприета историята от децата, от друга страна – за да даде възможност на родителите да вплетат и интерпретират своята собствена семейна история – как са се намерили, какви са били техните премеждия.

Например – в нашето семейство Лиско е символ на късмета и съдбата. Той е инспириран от любимата плюшена играчка на дъщеря ни, която й подарихме на първата ни среща – той бе мостът помежду ни. Блатникът е символ на болката и смъртта, с които се сблъсках в опитите ни да имаме дете. Това ме отрезви, накара ме да пусна контрола и да се оставя на съдбата да ме води. Наречниците пък са символ на приемната грижа. Важно бе да отбележим и признаем, че и детето е имало своята предистория преди срещата със своето семейство. Каква символика ще откриете в книжката и как ще разкажете на вашето дете вашата семейна история?

Не на последно място, в книгата има множество общочовешки поуки и символики, които могат да извлекат всички деца – не само осиновените.

Мариана Кръстева и Димитра Мирчева пред банера на своето издателство „Така започна всичко“

Как решихте да напишете своя книга? Какво и/или кой Ви помогна най-много в процеса на писането и рисуването й?

Мариана: Вдъхновение от самото начало беше и продължава да бъде моята малка Калина! Вярвате или не – идеята ме осени насън! Събудих се посред нощ с приказка в главата си. Станах и веднага я записах, за да не я забравя. Това бе само основата. Помолих моята колежка Димитра Мирчева – професионален копирайтър – да ми помогне да я оформя, като я редактира. Тя взе присърце идеята и каузата и след много часове на съвместно умуване, вдъхновени разговори, вино, смях, сълзи, проучвания, писане, скици, корекции…стигнахме до финалния вариант. И до заключението, че искаме да продължим да се занимаваме с това и за в бъдеще като екип!

Що се отнася до рисуването – трябваше ми доста време, докато набера смелост и да започна илюстрациите, създавайки постепенно свой уникален стил. Макар че имах дългогодишен опит като художник и графичен дизайнер в кино, гейминг и рекламния бранш, рисуването за детски книжки си е съвсем друго нещо. И тук Калина много ми помогна за създаването на героите – допитвах се до нея как си ги представя. Най-интересно беше с Блатника, който трябвало да бъде толкова страшен, че като го види да иска да се скрие под одеалото!

Книгата е и началото на едно ново издателство! Какви са плановете Ви? Дали чрез него ще срещате читателите само с Ваши авторски книги или то ще издава и заглавия от други автори?

Димитра: Основната ни цел като екип е да обогатим палитрата от качествени детски книги – както в собственото си портфолио, така и на българския книжен пазар генерално. Темите, над които ще съсредоточим в следващите си издания, са свързани със семейството, любовта, приемането, себепознанието и разбира се – осиновяването. Планът ни е да направим букет от авторски книги и преводни такива, а съвсем скоро започваме работа по нов роман от дебютиращата българска авторка Габриела Георгиева.

Една книга, независимо кратка или дълга е тя, изисква много време и внимание. Всеки детайл – от самото начало, още от идеята за нея, та чак до финалния завършек на корицата – трябва да бъде изпипан максимално. Само така крайният продукт може да стане любим на децата и техните родители.

Истината е, че децата са най-големият критик – тях не можеш да обориш с аргументи, те просто трябва да се влюбят от пръв поглед както в илюстрациите, така и в първата страница от текста. Родителите, от друга страна, изграждат оценката си за една книга в процеса на четене.

Нашите планове са в следващата година да удвоим портфолиото си с добре преценени крачки така, че да можем да вложим цялото си внимание и експертиза във всяка следваща книга. Надяваме се книгите на “Така започна всичко” да станат неизменна част от библиотеката на всяко дете.

Благодарим за отделеното време! Какво бихте искали да кажете на родителите и децата, на които им предстои да се срещнат с „Така започна всичко“?

Мариана: Посланието ми е много простичко – бъдете искрени и се обичайте!

Димитра: Четенето не е задължение – то е игра, диалог и споделена емоция!

интервюто взе: Анна Симова