Мрачни поредици за малки и големи

Вече ви представихме новите си предложения за отбелязване на наближаващия Хелоуин. Вероятно сте си припомнили и заглавията, върху които ви обърнахме внимание в недалечното минало. Някои от тях са забавни, други – леко страшни, а трети дори поучителни. Ако и вие сте верни почитатели на този тип истории, имаме още нещо за вас! Пригответе се, защото тук ще намерите няколко поредици за различни възрасти, от които наистина ще ви полазят тръпки.

„Мортина“ от Барбара Кантини, изд. „Кибеа“ – Мортина е момиченце, само че не какво да е. Тя е зомби. Но почакайте, защото тя е симпатична, любопитна, готова за забавления и се старае да не изплаши хората от близкия град. Мортина живее в старата вила Упадък заедно с леля Упокойна и кученцето албинос Скръбен. Историята на необикновеното момиченце започва една есен, когато Мортина скучае и й се иска да има приятели на нейната възраст. Внезапно я осенява идея – скоро е Хелоуин, а на Хелоуин всички са страшни! Какъв по-хубав повод да излезе навън и да се запознае с някого? Разбира се, истината излиза наяве, а какви са по-нататъшните приключения на Мортина – ще разберете от поредицата.

Книгите за момиченцето-зомби са прекрасно илюстрирани и много забавни, подходящи за децата между 6 и 10 години.

Уорън 13-и“ от Таня дел Рио, изд. „Timelines” – От поколения семейство Уорън притежава и стопанисва своя загадъчен и огромен хотел, забулен в мистерия. Скоро идва ред и на Уорън 13-и да поеме управлението на хотела. Той е особено момче, грозновато и несъразмерно, приличащо на жаба, но умно и трудолюбиво. Останал сирак, Уорън се намира под грижите на мързеливия си чичо, който докарва семейния хотел до ужасно състояние. И сякаш това не стига, чичо му се влюбва до полуда в леля Аннаконда, която никак не е мила. Аннаконда обаче иска само едно – Всевиждащото око! Постепенно хора, вещици и създания от различни краища на света се стичат в хотела и всеки от тях също се стреми да намери легендарното Всевиждащо око. Ще успее ли Уорън да спаси от разруха семейния хотел и какво всъщност е Всевиждащото око? Разберете сами!

Историята на Уорън 13-и продължава и навлиза в мрачни гори и морски дълбини. Илюстрациите на Уил Стейли са наистина впечатляващи и засилват зловещата и загадъчна атмосфера. За радост на децата между 7 и 12 години, на български са преведени две от общо трите книги за Уорън 13-и.

„Поредица от злополучия“ от Лемъни Сникет, изд. „Егмонт“ – Поредицата съдържа общо 13 книги, от които на български са преведени 4. Те проследяват съдбата на Вайълет, Клаус и Съни Бодлер – умни и възпитани деца, които живеят щастливо в богатия си дом. Родителите им обаче загиват при пожар, прекрасната им къща е разрушена, а самите деца скоро заживяват с най-близкия си роднина, граф Олаф. Графът живее в зловеща къща и организира множество злополучни обстоятелства, чрез които се опитва да открадне наследството на поверените му деца. Вайълет, Клаус и Съни правят всичко по силите си, за да избягат от графа, изправяйки се пред беди и трудности, които не са си представяли.

Поредицата впечатлява с готическата си нотка, мрачния хумор и саркастичния разказ. Могат да я оценят читателите между 8 и 12 години.

„Трите ???“ от изд. „Авлига“ – Поредицата разказва за приключенията на младите детективи Юстъс Йонас, Питър Шоу и Боб Андрюз – трима приятели, решени да открият собствена детективска агенция. Но кой ще вземе насериозно група деца, играеща си на престъпления и загадки? За щастие, късметът им се усмихва и скоро трите деца се заемат със съвсем истински, опасни и заплетени случаи.

„Трите ???“ е създадена през 20 в. в САЩ с участието на Алфред Хичкок и е известна под името „Тримата детективи“. Поредицата набира популярност в Германия, като за нея пишат различни писатели. Днес тя наброява над 150 книги, като в България засега са преведени 3 и са подходящи за читатели между 10 и 14 години.

„Страшни приказки за мрачни вечери“ от Алвин Шварц, изд. „Сиела“ – Алвин Шварц е американски фолклорист и писател. В настоящите книги той поредица събира страховити или хумористични истории от американския фолклор, както и градски легенди. Текстовете са допълнени от призрачните илюстрации на Стивън Гемъл, които наистина не искате да разглеждате след залез слънце!

А какво можете да намерите в историите? Мъгливи тресавища и гробища; всевъзможни твари, призраци и паяци; вещици и духове; зловещи отражения в огледалото, драскане и почукване по стъкло и всички нужни съставки за една страшна вечер, които ще зарадват читатели между 13 и 16 години. 

Желаем ви страховито четене!

 

Вземете книгите с код DK19 от

Ozone.bg, Ние, децата! или Booklover.bg

Когато купувате книги с този код, Вие помагате

за насърчаването на детското четене в България.