Вилхелм Грим: по-малкият брат

Какво е общото между Пепеляшка, цар Дроздобрад, Храбрият шивач, Белоснежка и Червенорозка и много други приказни герои, любими на поколенията? Има филми за тях? Играят се театрални постановки? Естествено, но най-важната връзка между героите от любимите ни приказки е фактът, че всички те са дело на братя Грим.

Вилхелм Карл Грим, по-малкият от двамата братя, е роден на 24. Февруари 1786 г. в Ханау, Германия. Той имал седем братя и една сестра. След смъртта на баща си и на трима от братята си, Якоб и Вилхелм Грим се местят да живеят в Касел, за да завършат средното си образование. През целия си живот двамата братя са толкова силно свързани, винаги са живеeли заедно и не са са се делили в нищо, че всичко тяхно е разглеждано като обща собственост.

След завършване на гимназията, Вилхелм постъпва в Марбургския университет, посвещавайки се на правните науки, също като брат си. Повлияни от колекцията с фолклорни предания на Клеменс Бретано и Аахим фон Арним – Des Knaben Wunderhorn („Вълшебният рог на момчето“ ), двамата братя Грим започват да събират приказки. Първата им колекция, за съжаление, не е публикувана, докато са живи. В ръкописа са включени 53 истории, някои описани детайлно, други – нахвърляни набързо. Братята изпращат събраните предания на Бретано и Арним, за да ги включат в третото издание на прочутата си книга, но нито историите са публикувани, нито братя Грим получават ръкописа си обратно. Това им повлиява дотолкова, че решават да публикуват свои собствени колекции с приказки.

Междувременно, след смъртта на майка си, братята приемат поста на библиотекари в Касел, за да помагат на по-малките си братя и сестра.

През 1812 г. от печат излиза том І. на книгата „Детски и семейни приказки“, съдържаща цели 86 произведения. Вторият том е издаден три години по-късно, прибавяйки още 70 истории към предишната богата колекция. Това произведение преминава през цели шест издания, докато братята са живи, като в окончателния вариант приказките са 200 и към тях са прибавени 10 „детски легенди“. „Детски и семейни приказки“ е обречена да се превърне в най-известната и най-влиятелна книга, написана някога на немски език.

През 1816 и 1818 г. двамата братя публикуват два тома със събрани 585 немски легенди – Deutsche Sagen („Немски предания“). Малко след това Вилхелм и Якоб получават титлите „доктор хонорис кауза“ от Марбургския университет.

През 1825 г. Вилхелм Грим се жени за Хенриет Доротея (Дортхен) Уайлд на 39-годишна възраст, а четири години по-късно фамилията напуска Касел, за да могат Вилхелм и Якоб да приемат постовете на библиотекари и професори в Уневарситета в Гьотинген. Противопоставяйки се на конституционните нарушения, предизвикани от краля на Хановер, двамата братя се присъединяват към свои колеги-професори във формален протест. Седмината са уволнени и братя Грим поемат към новите си назначения в Берлинския университет.

Вилхелм Грим напуска земния свят на 16. Декември 1859 г., на 73-годишна възраст.

Приказките на братя Грим са съпътствали поколения деца и са вълнували въображението им. Множеството филмови и театрални адаптации на произведенията на двамата геманци далеч са надхвърлили границите на собствената им страна. „Снежанка и седемте джуджета“, „Рапунцел“, „Червената шапчица“, „Пепеляшка“ и „Спящата красавица“, претворени в анимационни филми, печелят награди и радват децата. И ако те помнят само героите на техните приказки, нека ние помним кой ги е изпратил при нас.

Вилхелм и Якоб Грим.