В библиотеката на малък френски град

Валентина Шумкова е симпатична млада жена, която обича книгите и се опитва да предаде тази любов и на 5-годишния си син. От известно време семейството й живее в малък френски град, а ние с удоволствие споделяме с вас нейните впечатления от градската библиотека.

„“Ще се видим през седмицата в библиотеката.” каза ми една майка от училището на сина ми. Помислих си, че не съм разбрала много добре –  френският ми не е добър, но изречението беше кратко и ясно. И все пак – среща в библиотеката? До сега съм си уговаряла срещи с майки в парка, в градинката,  в кафененцето…  Но в библиотеката ми прозвуча добре.

Живея във Франция в малък град с население около 30 хил. души в провинцията Мейн и Лоар. Наред с нещата които започнах да откривам в новата страна, беше и откритието „mediathteque“ (мултимедийна библиотека). Останах приятно изненадана от начина, по който библиотеката функционира – като неизменна част от социалния и културния живот. Всеки град, дори и  малките градчета с население около 3 хил. души имат своята библиотека, която изпълнява функции наред с училището, кметството и т.н., като всички по–малки библиотеки са част от мрежа, която функционира съгласувано. Библиотечната мрежа се финансира и поддържа  от министерството на културата и от кметствата на съответните общини. Тя е във взаимовръзка с училищата, различните обществени и културни организации и  изпълнява множество проекти.

Ето и малко история! Библиотеката в града ни е основана още през  1794 г. Първоначално е разположена в манастир и съхранява църковни документи. По-късно преминава под ръководство на кметството, прибавяйки за съхранение общински архиви и музейни колекции. Следващите етапи в историята й са преместване на сегашното й място, където развива нови дейности, извършва се преразпределение на архивите. Днешния си облик придобива със създаване на помещение за аудио–визуални пространства и публично четене.

Медиатеката в града ни е удобно разположена в центъра на града, в малък парк с детска площадка и в близост до няколко училища и културни организации като център за младежи и музикално училище. Най–общо съдържа няколко сектора – библиотека с читалня за възрастни, зала за мултимедия и, любимата ми част, детска библиотека. Мисля си, че е любима и на децата, защото повече прилича пространство на въображението, отколкото на зала с книги, в която се ходи по задължение. Ето това е разлика, която откривам сега, спомняйки си първите ми посещения в училищната библиотека. Освен задължителните рафтове с книги, масички за четене и компютри,  има една по-малка зала за най-малките деца, където мъничетата могат да разглеждат книжки с родителите си, удобно поседнали на пода. Цялата обстановка създава усещането, че си у дома и четеш книга с мама.

Също така веднъж или два пъти в седмицата, с предварително обявена програма, се провеждат различни инициативи според възрастта на децата. Например, за по-малките четене на книжка или разкази с приказни герои, пресъздаване на приказка от един или няколко актьори, прожекции на кратки детски филмчета, организиране на различни игри, в които участват повече деца, както и свързани с музиката и рисуването занимания. За по-големите деца: фестивал на комиксите, разходки с винтидж колела, вечер на историята, дни на английска, испанска и т.н. литература, фотографски изложби, ателиета с илюстратори на книги, конкурси за поезия и новели, гласуване за най-любима книга и награда от читателите, срещи с писатели. Много често инициативите се провеждат съвместно с училищата или кметството на града, посредством културните и спортни организации.

Bienvenue – всички са добре дошли!  Всички деца имат право на безплатна читателска карта. С нея обаче получават повече от право на посещение. Получават по-скоро развиване на потребност от четенето и израстване в света на книгите.

Разбира се има ателиета и за възрастните, но сега с детето ми се наслаждаваме на детските мероприятия. Наистина дейностите са многобройни, активностите най-разнообразни и винаги има голяма посещаемост. Аз съм впечатлена от многобройните инициативи, винаги интересни и различни всяка седмица.“

Следете за още добри практики за развитие на детското четене от учителите и библиотекарите в раздел “Добри практики” в “Зона родители”. Ако и вие искате да ни разкажете интересни практики за насърчаване на четенето от вашата библиотека или училище, не се колебайте да ни пишете на мейл editors@detskiknigi.com.