Как чете… Мария Велева

Представи се! Аз се казвам Мария, на 10 години съм, уча в 133 СОУ „А.С. Пушкин“ и съм трети клас. Аз много обичам да чета, особено книги за приключения. Освен да чета, обичам и да плувам.

Какво са книгите за теб? Книгите за мен са чудесни, защото басните те даряват с мъдрост, приключенските те карат да мечтаеш. Те могат да те заведат където поискаш.

Какво четеш в момента? Аз чета „Приключенията на Минерва Минт“, част 1. Тя е изпълнена с приключения и загадки.

Коя е любимата ти книга? Аз обичам всичките си книги, но тази на Минерва Минт най-много се отличава от тях. Много е хубава и ми е любима.

Имаш ли си любимо място за четене? Къде и как обичаш да четеш? Имам две – в къщи и библиотеката. В къщи обичам, защото ми е тихо, приятно. Много обичам докато си лежа и чета, да пия какао. А в библиотеката, защото е тихо, можеш да четеш без никой да те притеснява, както и вкъщи.

На кой герой от книга искаш да приличаш? Аз искам да приличам на Томазина, защото тя е елегантна и красива, обича да чете и не се страхува от нищо.

Обсъждаш ли книги с приятели? Приемаш ли техни препоръки? Аз много им предлагам да четат „Приключенията на Минерва Минт“, а те ми казаха за „Дневниците на един дръндьо“.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели? Да, има. Джани Родари също много ми харесва.

Важно ли е за теб в книгата да има илюстрации? Не е важно. Обичам по двата начина.

Държиш ли да прочетеш главата до края, преди да оставиш книгата, или можеш да си спреш по всяко време? Не обичам до средата, защото мога да разреша случая, ако е детективска.

Коя книга би взела със себе си на самотен остров? Бих взела „Приключенията на Минерва Минт“, ама цялата поредица. Тя ще дава съвети как да оцелея на този остров.

Ако срещнеш непозната дума, какво правиш? Или питам мама и татко, или се опитвам да я   разбера според изречението.

Четеш ли книги от библиотеката? Аз много обичам да седя там почти всеки ден. Това е едно от любимите ми места.

Защо четеш: по задължение или за удоволствие? Аз чета за удоволствие. Още като разбрах какво значи четене, се опитвах да чета.