5 начина да създадете неустрашим читател през лятото (и по всяко друго време!)

Как да забавляваме децата през лятната ваканция? Резонен въпрос за всеки родител.

Изпратете ги в Хогуортс!

Или на Луната с Ян Бибиян и Джордж!

Или в 1705 година на пиратски кораб заедно с тайния пират Сам Силвър!

Пратете ги да дресират дракони с Хълцук Кръвожадни Херингски Трети!

Ваканцията може да бъде изпълнена с приключения и приятелства, създадени чрез книгите. Пам Алин, експерт по грамотност и образование, основател и изпълнителен директор на LitWorld & LitLife, споделя пред Huffington Post 5 съвета за това как да помогнете на детето си да се превърне в неустрашим читател.

1. Наблягайте на силните му страни.

В училище децата са подложени на натиск и стрес като читатели. Пък и всички знаем, че упражняваме нещата, които обичаме да правим и избягваме нещата, които представляват трудност. Затова нека четенето през лятото се превърне в празник на способностите на детето.

  • Като начало, не се фокусирайте върху затрудненията, а похвалете и наблегнете на силните страни и добрите навици, които забелязвате у него като читател.

Чудесни варианти са репликите: „Хубаво е, че подреждаш купчинки с книги до леглото си!”, „Радвам се, че четеш комикси така добре и познаваш всички герои!” или „Възхищавам ти се на упоритостта, с която четеш по-сложните пасажи, дори когато те затрудняват много!”.

  • Оценявайте положително всяка минута, която детето ви прекарва в четене.

Ние, възрастните, често се втренчваме в заглавията, предпочитани от детето, но изграждането на читателска издръжливост е също толкова важно.

  • Друг много полезен навик е препрочитането на любими пасажи или цели книги.

Не се притеснявайте, че детето тъпче на едно място. Подкрепете го с думите: „Радвам се, че толкова много харесваш тази история.”

2. Следвайте предпочитанията на детето.

Детето чете с нежелание? Най-добре е да го попитате какво му пречи.

Причините могат да са различни: тематиката на книгата не му допада или пък е избрало книга много над нивото му като читател, за да избегне подигравките, че чете „бебешки” книги. Изследване на читателските навици на американските децата семейства от 2013 г. показва, че 92% от децата, които сами си подбират книгите, ще ги дочетат до края.

Важно е да осигурите избор и възможности на детето както по отношение на заглавията, така и на мястото и начина на четене – онлайн или хартиено тяло, вкъщи или на открито.

Позволете на детето да чете за неща, които го вълнуват и които иска да изучи по-задълбочено. Българските народни приказки и „Пипи Дългото чорапче” безспорно са стойностни четива, но ако това лято детето ви е на вълна пиратски истории или детективски истории, не го отклонявайте от желанията му.

Тази свобода означава и да го подкрепите когато реши да зареже книга, която не го е увлякла. Важното в случая е да създадете на детето усещането, че контролира читателския си живот. Това ще го накара да се чувства независимо и безстрашно като читател, когато се върне в училище.

3. Осигурете възможност за различни начини на четене.

Четенето не включва само романи, затова осигурете на детето възможност за достъп до различни текстове: комикси, поезия, енциклопедии, приказки, книги с картинки.

Как да стане това? Разменяйте книги с други родители; посещавайте местната библиотека; купувайте или заемайте детски списания, които после разполагайте на всевъзможни места у дома (от кухнята до спалнята).

Въобще, наблегнете на факта, че четенето е възможно през целия ден и по най-различни начини.

4. Подканете детето да се включи в читателски общности.

Чувството за принадлежност към читателска общност е от голямо значение. Важно е детето да има възможност да обсъжда това, което чете, да научава какво четат другите и да усеща подкрепа от връстниците си. (Читателските щафети на „Детски книги” или „Забавното лятно четене” са отлични възможности.). А винаги можете да си направите и читателски клуб родител-дете, ако малчуганът ви прояви интерес.

5. Четете на глас.

Да слушаш някой да ти чете на глас, е много отпускащо. Установено е, че четенето на глас на детето всеки ден му дава година преднина пред деца, на които не им е четено на глас, независимо от социално-икономическите условия.

Всекидневното четене на глас е наистина страхотна инвестиция. Звукът на вашия глас и красотата на езика подканват детето да стане част от магическия свят на четенето. А след тежък работен ден то може да ви върне подаръка, като ви почете на глас, докато приготвяте вечерята. Накратко, четенето сплотява семейството по неповторим начин.