Училище на мечтите: влиянието на образованието върху личността – пътеводител

Срещали ли сте деца, които не виждат смисъл да ходят на училище? А ученици, които ненавиждат уроците и “зубрят” по задължение? За съжаление подобна картина не е нещо нечувано в наши дни и все повече родители обръщат взор към алтернативните видове образование, водени от желанието децата им да открият себе си.

В България нетрадиционните училища набират скорост, но тази практика е нещо твърде ново за нашите географски ширини. За сметка на това, в чужбина прогресивните учебни заведения не са рядкост, а сред учениците им се срещат световноизвестни личности.

Възпитаник на подобно учебно заведение е и английската писателка Ева Ибътсън. В книгата си “Езерото на водните кончета” (изд. “ЕМАС”), тя представя на читателите училището на мечтите “Делдертън”. В него децата са свободни да се развиват естествено, а принудата и наказанията са абсолютно непознати. Разгръщайки сюжета на книгата, Ева Ибътсън поставя темите за свободата на личността и влиянието на образованието върху отделните индивиди и описва едно почти магично училище, което е трудно да повярваме, че наистина е съществувало.

Пленени от вълшебните думи на авторката, подготвихме специален пътеводител „Училище на мечтите“, в който представяме накратко най-важните цели и методи на обучение, описани в книгата и способни да запалят у децата любов към знанието. Освен тях, в пътеводителя ще откриете на кои педагогически модели се основава образованието в училището, какво влияние оказва природата на Южен Девън върху учебния процес и по какви критерии са подбирани учителите. Ще научите интересни факти за прогресивното образование, които могат да са безкрайно полезни, ако бъдат адаптирани към нашата традиционна образователна система.

В пътеводителя ще откриете още кратки бележки за географската обиколка на Европа от страна на героите, както и обобщена информация за историческия контекст, в който се развива действието на книгата „Езерото на водните кончета“:

Всяко пътешествие, което човек предприема в живота си, има една-единствена цел: чрез опознаването на заобикалящия го свят да опознае себе си. Само ако човек е в хармония с вътрешния си свят, ще задоволи изконния си стремеж към щастие.

Образованието също е едно дълго пътуване, чиято цел е да подготви децата да опознаят себе си и да навлязат в света на възрастните, готови да уловят своето лично щастие… Дали обаче възрастните не са забравили тази важна функция на училището? Дали децата откриват пътя си, докато са малки или започват да се учат на нещата от живота когато станат пълнолетни?

Училището на мечтите, описано от Ева Ибътсън в “Езерото на водните кончета” (изд. “ЕМАС”), кара възрастните да се замислят какво бъдеще искат за децата си и как трябва да променят ситуацията днес, за да отгледат щастливи възрастни утре.

Защото ако училището е мястото, където откриваш кой си, когато пораснеш просто трябва да разпериш криле и да полетиш, вместо да се учиш да падаш!

Не пропускайте да разгледате и пътеводителите ни за Виена и Амазонка, отново вдъхновени от книгите на Ева Ибътсън.