Чудният роман на Кум Лисан

“Чудният роман на Кум Лисан” не е весела приказка, представяща героите си в розова светлина. Книгата обаче е нещо повече – по безкомпромисен начин тя разкрива как злодеите с дар слово са способни да се “уреждат” и да водят щастлив живот, потъпквайки по-слабите и праведни участници в играта на живота.

Кум Лисан е хитрец от класа, който без свян напада млади петлета и кокошки, стари врани и зайчета. Безобразните му деяния дразнят горските обитатели и те решават да се оплачат на своя цар – лъв Славен. На специално свикания съвет животните разказват на своя мъдър управник за злодеянията на Кум Лисан. Разгневен, Славен решава да го накаже, но всеки от опитите му удря на камък. Злите постъпки на престъпния герой не спират, но всеки опит за възмездие бива осуетен, а Кум Лисан – пощаден. Вместо тояга, злосторникът получава похвала и вместо смърт – по-висок дворцов сан.

Има ли справедливост? Едва ли. Книгата ясно дава примери за несправедливата съдба на честните горски обитатели и показва как с ласкателство и измама може да се стигне далеч. Но не мислете, че наглостта и измамата биват насъравани. Напротив! Неприятното и нечестно поведение на Кум Лисан ще отблъсне всеки читател и ще го накара да се замисли как постъпва самият той с обкръжението си.

Книгата е адаптация на едни от най-известните произведения – старофренския “Роман за Лисицата” и старонемския епос “Лисицата Райнеке”, вдъхновили немският автор Гьоте да преразкаже историите за хитрата и коварна лисица. Авторът на българската версия Димитър Стоевски адаптира към съвременната младеж преработката на Гьоте и по майсторски начин съумява да преразкаже в рими злонамерените действия на Кум Лисан, заблудил дори цар Славен. Илюстрациите са дело на Вилхелм Каулбах и красят както по-старите версии на историята, така и третото българско издание.

Автор: Вал Стоева