Страховитото в историята: Хитроумните гърци

За много от нас историята може да бъде страховита. Толкова много дати, събития и исторически личности, които ни е трудно да запомним. Толкова необичайни за нас разбирания, начин на живот и мотиви, че се чувстваме изгубени и отчаяни.

Това важи с особена сила за учениците, а в комбинация с неатрактивното представяне на информацията и липсата на адекватно въвеждане в историческия контекст, изучаването на историята може да се превърне в досаден и тягостен процес.

В такива случаи на помощ идват детски книги като поредицата „Страховитото в историята“ (изд. „Егмонт“). Тя вече е издавана на български през 90-те години на миналия век и книгите бяха неоткриваеми за новите читатели.

С новите издания и сегашното поколение деца може да се потопи в живота на древните гърци, коварните римляни и мистичните египтяни.

Подходът на Тери Диъри и Мартин Браун е прост и ефективен.

„Тя ще ви разкаже и онова, което учителят премълчава. Нещата, които наистина са интересни. Забавните истории и страховитите истории.“

Книгата включва интересни факти, различни забавни тестове, много илюстрации и дори кратки комикс истории, които да накарат читателите да „влязат в обувките“ на древните гърци. И всичко това е щедро подправено с чувство за хумор.

За хората като мен, които не обичат да помнят дати и години, в началото на книгата има удобна хронология на важните събития от периода, с която честичко можете да правите справка, докато четете. Полезният показалец в края също улеснява проверката по конкретен въпрос.

Книгата е с меки корици, едър шрифт и удобен формат. Подходяща е за деца между 9 и 13 години, както и за възрастни със съмнителни спомени от уроците по история. Някои възрастни вероятно ще се възмутят от непочтителните определения на Диъри (хитроумни гърци, смахнатият Питагор, най-несимпатичната пасмина в Гърция – за спартанците), но не може да се отрече, че това е ефективен начин за привличане на вниманието и възбуждане на интереса.

След като веднъж е привлякъл интереса им, децата могат да научат кои идеи са хрумнали първо на древните гърци, какъв е произходът на изрази като „драконовски мерки“ и „пирова победа“, както и колко много от съвременното ни общество дължи на хитроумните гърци.

Книгата може да бъде чудесен помощник и генератор на идеи и за учителите, които искат да разчупят провеждането на часовете по история. Тери Диъри е включил доста идеи за забавни игри и упражнения, с които децата да запомнят повече за гърците. Например, да създадат свой шифър по подобие на Полибий и да си разменят тайни съобщения, да си изработят стеноскоп с подръчни материали и дори да проведат олимпийски игри в училище.

Информацията на четвърта корица на книгите понякога не дава реална представа за съдържанието, но в случая със „Страховитото в историята“, тя е съвсем точна: „Страховитото в историята – хем се спукваш от смях, хем запомняш това-онова.

За успеха на поредицата от исторически книги свидетелства и превръщането на съдържанието в образователни предавания по любимата ни телевизия Da Vinci. Не пропускайте и другите две поредици – „Жестоката математика“ и „Страховитото в науката“.

Купете книгата с отстъпка от Ozone.bg с код DK19.

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.