Дива симфония – музикално пътешествие от Дан Браун

Все по-модерно е нашумели автори на книги за възрастни да се насочват към писането за деца. Дан Браун („Шифърът на Леонардо“, „Шестото клеймо“, „Ад“ и др.) не прави изключение – авторската му книга „Дива симфония“ е факт и на български език (изд. „Бард“).

Изданието върви в комплект с музика, композирана от писателя и с илюстрациите на унгарката Сюзан Батори.

Като читател, който не следи внимателно творчеството на Браун и не знае нищо за живота му, бях скептично настроена към авторска книга с музика, композирана от него. Обичам да оставам приятно изненадана, а „Дива симфония“ се погрижи подобаващо за настроението ми.

Главен герой в книгата е Маестро Мишо – диригент, който повежда читателя/слушателя на вълнуващо пътешествие из гори, поля, джунгли, реки и океани.

На всеки разтвор откриваме ново животно, чиито характерни действия са описани в кратки забавни и вдъхновяващи стихове.

СКАТ

Рак, калкан, акула-чук

хвалят се един пред друг.

Но замлъква им устата,

като забележат ската.

Тих, изящен, с много сили – 

като него ти не си ли?

Към всяко стихотворение има и обобщаващ вдъхновяващ лозунг, който ще се хареса на родителите.

„Умееш ли да слушаш, винаги ще намериш правия път.“

(към разтвора с прилепите)

В книгата са включени 18 животински вида, за които са създадени малки музикални произведения: птица, кенгуру, котка, скат, хипопотам, жаба, щраус, броненосец, глиган, пони, кит, гепард, слон, мишка, буболечка, паяк, прилеп, лебед. Към тях се прибавят всъпителната музика на Маестро Мишо, приспивната песен и концертът на целия оркестър в края.

Приложение Wild Symphony, Дан Браун

Музиката е приятна, на моменти напомня произведенията на любимия Джон Уилямс и съответства коректно на стиховете. Достъпва се чрез приложение, което се изтегля от уебсайта https://wildsymphony.com, инсталира се на смартустройство и позволява сканиране на съответните страници от книгата.

Приложение Wild Symphony, Дан Браун

Стиховете на Дан Браун са преведени отлично и мелодично на български език от Любомир Николов. Римата и ритъмът са построени по всички правила и са съобразени с особеностите на родния ни език – нещо, което напоследък се среща доста рядко заради издаването на купища книги с псевдопоетични текстове. Преводът на Николов доставя наслада и на малките слушатели, и на възрастния читател.

Илюстрациите на Сюзан Батори са симпатични и са в хармония с музиката, текстовете и вдъхновяващите лозунги на Браун. В тях са вплетени закачливи детайли за търсене и откриване: малка пчеличка, различни музикални инструменти, представени и на форзаца.

Интересно е „прескачането“ на герой от дадена история в следващия разказ (например котката със скафандъра в историята за ската, която влачи роял). В илюстрациите са скрити и букви – таен код, който може да бъде разгадан в края на „Дива симфония“, при биографичната справка за автора и художника.

Хартията е плътна и много приятна, твърдите корици са отлично решение, има и двойни страници, които се разгръщат и представят целия оркестър, дирижиран от Маестро Мишо.

Музиката е композирана от Дан Браун през 1989 г. и е била записана първоначално на касети, а след това и на DVD. Авторът е отгледан от музиканти и споделя в края на книгата, че свири на пиано от 3-годишен, като не е занемарил практиката си до днес. Вероятно това е причината „Дива симфония“ да жъне световен успех и много оркестри да се готвят да изпълнят пред младата публика целия концерт, подготвен от писателя.

Приложение Wild Symphony, Дан Браун

В България концертът ще бъде изпълнен от Софийската филхармония – следете сайта им за повече информация.

 

Вземете книгата от Ozone.bg с код DK19

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.