Столична библиотека и издателство Ентусиаст търсят „Любима книга на Роалд Дал“

На специално събитие в Детско-юношеския отдел на Столична библиотека управителят на издателство „Ентусиаст“ Виктория Бисерова и директорът на библиотеката Юлия Цинзова обявиха началото на детската класация „Любима книга на Роалд Дал. Съвместната инициатива бе оповестена на 23 април – Световния ден на книгата и авторското право – по време на традиционното съботно четене под надслов „Кой обича приказки“. Заглавието победител ще стане известно в началото на юни.

Събитието е част от честванията по случай 100-годишнината от рождението на британския писател. То събра деца от всякакви възрасти, техните родители и педагози. Виктория Бисерова и Юлия Цинзова изразиха огромната си радост, че ще отбележат този специален ден заедно с най-малките читатели и ще имат възможността да ги потопят в магията на вълнуващите истории на Роалд Дал.

Управителят на издателство „Ентусиаст“ разказа на малчуганите интересни факти за живота и творчеството на Разказвач № 1 в света. Децата научиха какъв ученик е бил Роалд Дал, кой е бил любимият му цвят, къде е пишел своите интересни истории. Екипът на издателството прочете на малчуганите избрани откъси от „Вещиците“ и „Огромният крокодил“, а Юлия Цинзова зарадва децата с произведение от забавната книжка „Страшни зверове“.

През 2016 г. ще се състоят множество инициативи в цял свят, посветени на Разказвач №1. Голяма изненада в годината на Роалд Дал е екранизацията на едно от най-обичаните произведения от британския автор – „ГДВ“. Лентата, дело на Стивън Спилбърг, ще бъде на българските екрани на 16 септември 2016 г. Издателство „Ентусиаст“ също ще се включи в честванията по повод 100-годишнината от рождението на Роалд Дал с разнообразни инициативи през цялата година.