“Стъкленият трон” – пътят на един наемен убиец към свободата
09.01.2017

Със “Стъкленият трон” (изд. Егмонт) Сара Дж. Маас дава началото на бестселъровата си поредица за Асасина на Адарлан. Не се заблуждавайте от прозвището – не става дума за огромен, як и безмилостен наемен убиец от мъжки пол. Зад Асасина на Адарлан се крие красивата 18-годишна Селена Сардотиен.

След няколкогодишна успешна кариера на наемен убиец Селена е предадена, заловена и хвърлена в лагер на смъртта, където от нея се очаква да умре до няколко месеца, а междувременно трябва да копае сол в мините. Шансът за спасение пристига в образа на принц Дориан Хавилиард, който й предлага сделка – Селена трябва да спечели състезанието за нов кралски убиец, да служи на краля 4 години, а след това ще получи свободата си. Селена, разбира се, приема, а читателите се наслаждават на живота й в двореца и пътя към титлата. Маас е забъркала увлекателна история с дворцови интриги, почти гладиаторски битки, невъзможна любов и щипка древна магия. И за да е по-лесно на читателите да се ориентират в света на Селена, в началото на книгата има карта на Ерилея.

Силата на “Стъкленият трон” обаче не е историята. Колкото и да е интересна и добре написана, тя не блести с особена оригиналност. Истинското удоволствие от книгата за мен дойде от персонажите. По-главните от тях са добре представени, с умело заложени вътрешни противоречия и тайни в миналото, които да задвижат действието в следващите части от поредицата.

Селена е намахана, темпераментна и препатила главна героиня, въпреки крехката си възраст. Тя може и да изглежда като принцеса, но не храни никакви илюзии за мястото си в света. Също като обикновен тийнейджър тя е изтъкана от противоречия – едновременно корав убиец и чувствително момиче с неголям опит в любовта, както и почитателка на книгите и музиката.

Принц Дориан Хавилиард е престолонаследникът на Адарлан, който само наполовина отговаря на стереотипа за принц. Той е любимец на младите придворни дами, но и страстен читател, който не споделя стремежа на баща си за разширяване на Адарлан с безпощадни войни, масови изтребления и лагери на смъртта. Дориан се чувства безпомощен в двора на баща си, а красивите, но безхарактерни придворни дами са му омръзнали. Не е учудващо, че принцът е силно привлечен от Селена и то не само от уменията й на професионален убиец.

Стандартът за тийн поредица изисква любовен триъгълник, който в “Стъкленият трон” се допълва Каол Уестфол – началник на придворната стража. Уестфол е сериозен, верен и отличен воин, когото щях да приема за малко скучен, ако не бяха епизодичните му прояви на отлично чувство за хумор. 

Най-интригуващ е кралят на Адарлан – зловещ, безмилостен и обладан от имперски амбиции монарх, чиято разрушителна роля в следващите книги е само загатната, но несъмнена. В първата книга не открих нито едно негово положително качество или слабост, което ме кара с нетърпение да очаквам развитието му.

“Стъкленият трон” поставя начало на обещаваща поредица с интересни персонажи и вълнуващ фентъзи свят. За тийнейджърките със собствено мнение и стремеж да намерят свой път в живота ще е удоволствие да проследят изпълнения с опасности, обрати и разочарования живот на Селена по пътя й към свободата, създаването на приятели и намирането на любовта.

Автор: Лора Филипова
FACEBOOK КОМЕНТАРИ

Вашият коментар