„Стъкленият трон“ – пътят на един наемен убиец към свободата

Със „Стъкленият трон“ (изд. Егмонт) Сара Дж. Маас дава началото на бестселъровата си поредица за Асасина на Адарлан. Не се заблуждавайте от прозвището – не става дума за огромен, як и безмилостен наемен убиец от мъжки пол. Зад Асасина на Адарлан се крие красивата 18-годишна Селена Сардотиен.

След няколкогодишна успешна кариера на наемен убиец Селена е предадена, заловена и хвърлена в лагер на смъртта, където от нея се очаква да умре до няколко месеца, а междувременно трябва да копае сол в мините. Шансът за спасение пристига в образа на принц Дориан Хавилиард, който й предлага сделка – Селена трябва да спечели състезанието за нов кралски убиец, да служи на краля 4 години, а след това ще получи свободата си. Селена, разбира се, приема, а читателите се наслаждават на живота й в двореца и пътя към титлата. Маас е забъркала увлекателна история с дворцови интриги, почти гладиаторски битки, невъзможна любов и щипка древна магия. И за да е по-лесно на читателите да се ориентират в света на Селена, в началото на книгата има карта на Ерилея.

Силата на „Стъкленият трон“ обаче не е историята. Колкото и да е интересна и добре написана, тя не блести с особена оригиналност. Истинското удоволствие от книгата за мен дойде от персонажите. По-главните от тях са добре представени, с умело заложени вътрешни противоречия и тайни в миналото, които да задвижат действието в следващите части от поредицата.

Селена е намахана, темпераментна и препатила главна героиня, въпреки крехката си възраст. Тя може и да изглежда като принцеса, но не храни никакви илюзии за мястото си в света. Също като обикновен тийнейджър тя е изтъкана от противоречия – едновременно корав убиец и чувствително момиче с неголям опит в любовта, както и почитателка на книгите и музиката.

Принц Дориан Хавилиард е престолонаследникът на Адарлан, който само наполовина отговаря на стереотипа за принц. Той е любимец на младите придворни дами, но и страстен читател, който не споделя стремежа на баща си за разширяване на Адарлан с безпощадни войни, масови изтребления и лагери на смъртта. Дориан се чувства безпомощен в двора на баща си, а красивите, но безхарактерни придворни дами са му омръзнали. Не е учудващо, че принцът е силно привлечен от Селена и то не само от уменията й на професионален убиец.

Стандартът за тийн поредица изисква любовен триъгълник, който в „Стъкленият трон“ се допълва Каол Уестфол – началник на придворната стража. Уестфол е сериозен, верен и отличен воин, когото щях да приема за малко скучен, ако не бяха епизодичните му прояви на отлично чувство за хумор. 

Най-интригуващ е кралят на Адарлан – зловещ, безмилостен и обладан от имперски амбиции монарх, чиято разрушителна роля в следващите книги е само загатната, но несъмнена. В първата книга не открих нито едно негово положително качество или слабост, което ме кара с нетърпение да очаквам развитието му.

„Стъкленият трон“ поставя начало на обещаваща поредица с интересни персонажи и вълнуващ фентъзи свят. За тийнейджърките със собствено мнение и стремеж да намерят свой път в живота ще е удоволствие да проследят изпълнения с опасности, обрати и разочарования живот на Селена по пътя й към свободата, създаването на приятели и намирането на любовта.

Автор: Лора Филипова