Анини приказки

Ако не сте запознати или сте позабравили книгата на Стефан Цанев „Анини приказки“ (изд. „ProBook“), ще ви я припомним в това ревю от 2012 г.:

Историята на „Анини приказки“ е следната: преди време Стефан Цанев събира за любимата си дъщеря Ани „техните“ приказки, а приятелят му Климент Денчев изпъстря страниците с весели картинки. Страниците са занесени при книговезец, който ги подвързва в червена подвързия и книжката заминава при Ани в Италия, като подарък за рождения й ден.

През 2012 г. книгата е издадена от изд. „ProBook“ във вариант, силно наподобяващ оригиналната книга на Ани. Рисунките на Климент Денчев също присъстват в нея, твърдите червени корици привличат с магия детския поглед, а всеки екземпляр е номериран. По страниците пък се разхождат трите патета, които правят компания на историите за разтопената Антарктида, за пътя…

Вървим ние двамата:

аз – малкия,

тя – голямата,

пет пари не даваме –

приказки си съчиняваме…

Макар и писана преди много години, и днес книгата ще зарадва малчуганите с веселите си истории. Порасналите деца вероятно ще си спомнят магията, с която Климент Денчев е приковавал детските погледи в „Лека нощ, деца!“ по БНТ и ще се завърнат в тези златни години с илюстрациите към „Анини приказки“.

А ето и видео от гостуването на Стефан Цанев в 119 СОУ „Акад. Михаил Арнаудов“ през 2012 г. Страхотно се забавлявахме и видяхме част от чудесата, изпълнявани от бате Климбо (Климент Денчев) с помощта на илюстраторката Мария Джонева. Вижте и вие:

Автор: Вал Стоева