Мистериите на Флавия де Лус и номерът с въжето

„Дори да не запомниш друго, не забравяй следното: вдъхновението, което не идва отвътре, е като топлината във фурна. На нея могат да се опекат прилични кифлички. Но вдъхновението, което струи отвътре, е като вулкан: то променя света.“

Любимката ми Флавия де Лус е 12-годишно момиче със силно увлечение по химичните опити. Тя живее с баща си и двете си досадни сестри Фели и Дафи в имение, притежава собствена химична лаборатория, а освен това си пада малко детектив. С блестящия си ум и невероятни заключения, момичето прави успешно конкуренция на местните полицейски служители, разкривайки зловещото убийство на Хорас Боунпени в книгата „Сладкото на дъното на пая“ (изд. AMG). Наред с разкриването на нови отрови, в книгата „Номерът с въжето“ (изд. AMG) писателят Алън Брадли изправя Флавия пред заплетен случай, свързващ в здрава примка смъртта на малко момче, кукленият театър на Рупърт Порсън, бременната Мама Гъска Ния, лудата Мег и един руски самовар, наречен „Петър І.“.

Флавия обича да прекарва времето си по крайно нестандартен начин – например да си представя как я погребват. Докато разиграва подобна сценка, се натъква на млада жена в църковния двор. Необичайното присъствие на пришълката се обяснява с едно – колата на известния кукловод на BBC Рупърт Порсън, създател на катерицата Сноди, сдава багажа тъкмо в селото на Флавия. За да успее да помогне на пътуващите артисти да ремонтират автомобила си, викарият предлага двамата да изнесат представление за „Джак и бобеното стъбло“ в църквата и дори да припечелят някой лев. Странният тип Рупърт се съгласява и оттук настъпва началото на края…

Какво крие в градината си в гората мистър Ингълби? Кой може да предизвика убийство без да докосва жертвата си? В тази заплетена сага само хладният ум и сериозните познания, комбинирани с находчивост и умение да слушаш околните могат да ти донесат успех! И докато за полицейския инспектор Хюит връзките между събитията остават неясни почти до края, Флавия де Лус е на път да разреши една от най-обърканите загадки… стига да не попадне в капаните, които залага.

Поредицата „Мистериите на Флавия де Лус“ е очарователна и всеки път ме изпълва със задоволство. Защото, макар и художествена измислица, действията на момечато ме карат да вярвам, че на съседната улица или в съседния град живее едно точно толкова находчиво и любопитно хлапе, способно да сложи в малкия си джоб умните, проницателни и често вземащи се доста насериозно възрастни!

Прочетете ревютата за „Сладкото на дъното на пая“, „Червена херинга без горчица“ и „Преследвана от сенки“.

Автор: Вал Стоева