Дълг, саможертва, любов и междузвездни приключения в „Подвижна мишена“

„Приятелството и любовта – само те могат да ни донесат утеха.”

Ако още не ви се иска да напуснете света на „Междузвездни войни”, Сесил Кастелучи и Джейсън Фрай са ви подготвили още едно приключение в „Подвижна мишена” (изд. „Егмонт“). За разлика от „Бягството на разбойника”, главното действащо лице тук е принцеса Лея Органа (Люк се появява епизодично в началото и края), а действието се развива веднага след разгрома на Бунтовническия алианс на планетата Хот в „Империята отвръща на удара” и преди спасяването на „замразения” Хан Соло от пипалата на Джаба в „Завръщането на джедаите”.

Бунтовническите сили са отслабени и разпръснати из галактиката. Разузнавателните данни пък сочат, че Империята е напът да построи втора Звезда на смъртта. За да отклонят вниманието на Палпатин от подготвяния план за унищожението й и да спечели време за бунтовниците, принцеса Лея влиза в ролята на примамка и оглавява самопожертвователна мисия в противоположния край на галактиката. Така на борда на звездната яхта „Мекоплъзгач” се събира пъстър екипаж. Не съмнявайте, че скоро имперските преследвачи ще са по петите им и ги очакват много напрегнати моменти и класически измъквания на косъм.

Историята е разказана увлекателно, с чувство за хумор и по всички правила на жанра. Героите на Кастелучи и Фрай са интригуващи и беше интересно да следя напасването им като екип, промените във всеки от тях и любовната история.

Не мислете обаче, че „Подвижна мишена” предлага само самоубийствени мисии и лудо препускане. Книгата успява да повтори печелившата формула на „Междузвездни войни“, като предлага балансирана комбинация от приключения и философски въпроси. Сред основните мотиви всъщност са дългът, саможертвата, необходимата лъжа и любовта. Всичко това прави „Подвижна мишена“ чудесен начин да прекараш няколко часа от снежния уикенд на топло и уютно, докато умът ти следва Лея, Ниен Нунб, Локмарша, Киди и Антрот из галактиката.

Вижт и ревютата ни за „Принцесата, разбойникът и фермерското момче”, „И какво? Ще ставаш джедай?”, „Внимавай със силата на Тъмната страна“ и “Странният случай с оригами Йода”.

Автор: Лора Филипова