Русенската библиотека стартира Маратон на четенето 2016 с Нощ на Андерсен

През април 2016 г. Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе се присъединява към Националната кампания Маратон на четенето с поредица от инициативи: премиери на книги, драматизации и четене на откъси от любими книги. 

„Бихме искали и тази година Маратонът отново да се превърне в извор за вдъхновение и повод за проява на креативност при организирането на събития, посветени на книгите и четенето. Надяваме се, че по този начин ще продължим да утвърждаваме Библиотеката като значимо място за четене, за достъп до информация, за общуване и срещи на общността.“ споделят от библиотеката.

Първото събитие в програмата на Маратона е станалата вече традиционна за Русенската библиотека Нощ на Андерсен, която тази година е под мотото „Вълшебно приключение с огромно настроение“. През 2016 г. РБ „Любен Каравелов“ организира инициативата в партньорство с Образователен театър „Любознайко“. 16 деца от различни русенски училища ще се потопят в приказния свят на Ханс Кристиан Андерсен, ще открият тайните на изкуството на комикса – неговата история, видове и техники. Малката русалка и други любими приказни герои на Андерсен ще оживеят в арт работилница за комикс и блицанимация. Децата ще имат възможност да осъществят скайп връзка със свои връстници от гр. Щип, Македония, които също участват в световната инициатива Нощ на Андерсен.

Пълната програма на събитията в Маратон на четенето 2016 в Русенската библиотека можете да видите тук.

Инициативите на русенската библиотека в рамките на Маратон на четенето 2016 се реализират в партньорство с Издателство „Булевард. БГ“, Русенския филиал на Дружеството на свободните писатели, преподаватели и студенти от РУ „Ангел Кънчев“, специалност „Социална педагогика“, Образователен театър „Любознайко“ и Постоянна експозиция „Музей на комикса“. В кампанията ще се включат учители и възпитаници на ОУ „Братя Миладинови“, ЦДГ „Зора“, ЦДГ „Звездица“, ЦДГ „Пролет“ и ЦДГ „Пинокио“. Към кампанията ще се присъединят и НЧ „Надежда – 1908” в Ново село, Центърът за психично здраве – Русе и Центърът за обществена подкрепа на „Каритас“ – Русе.

Инициативата Нощ на Андерсен се реализира по Проект „Ролята на обществените библиотеки в устойчивото развитие на нови публики“ с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“  при Министерство на културата.