Раницата на Дора

Вече ви представихме Дора Изследователката и знаете, че тя стъпва на българския книжен пазар с отлични постижения зад гърба си. Едноименният детски анимационен сериал е спечелил одобрението на публиката в страни по целия свят, както и какви ли не награди. Тъй като с децата ми не сме кой знае какви телевизионни зрители, не познавахме Дора. Веднага се заехме да поправим пропуска като прочетем „Раницата на Дора”.

Историята накратко: Дора има Раница, която винаги и е от помощ. Сега тя слага в нея 8 книги, които трябва да върне в библиотеката. Двамата с Ботичко (нейния приятел маймунка) трябва да стигнат до библиотеката, но не знаят най-прекия път.

Няма проблем!  В Раницата има Картата, която им идва  на помощ. Така Дора и Ботичко трябва да преминат по Моста на сърдития стар Трол и през Реката с костенурките.

Какво точно се случва по пътя ще разберете от книжката. Дали библиотекарката Вал, женски октопод, получава всички книги от Раницата – също.

Като във всяка хубава история трябва да има и поне един злодей. В случая това е Лисанко-Хитранко, които обича да се промъква тайно и да краде. Дора и Ботичко всеки път приканват читателите да извикат „Лисанко-Хитранко, не трябва да крадеш!”

Предимството на книжките за Дора е в това, че разказва накратко някаква ситуация с добре изразено действие. Обикновено Дора и приятелите й трябва да преодолеят препятствия и да изпълнят някаква задача. Докато се забавляват с книжката малките читатели научават, че когато не знаеш пътя можеш да използваш карта. А също и 2-3 думички на английски като „Hello” и “Open”, както и ситуациите, в които да ги използват.

Книжките за Дора според мен са особено подходящи за семейна комбинация от дете на 6-7 години и друго на 3-4 години. Малкото ще следи приключенията на Дора и Ботичко с интерес, а голямото може да се упражнява в четене на кратките, но динамични,  истории. С две думи – прочетете книжката. Аз лично смятам да изчакам с гледането на телевизионните серии.

Автор: Лора Филипова