ПУК! – Лили и Хрили радват с нова премяна

От приказките на Валери Петров най обичам „ПУК!“. Вълнуващият сюжет за приятелството между Лили и страшната риба Хрили, които се срещат на морското дъно, крие не само приказни приключения. Под повърхността на историята за малко момиченце, търсещо вълшебно бисерче, писателят е скрил истината за приятелите, за доброжелателите, за безсмислените амбиции на Набръчканите човеци и още куп послания, които ще заговорят само на онзи, който е дорасъл да ги прозре.

„Пук!“ е знаково произведение за целия екип на „Детски книги“. Историята за приятелството между малката Лиляна Трифонова и страшния екзофталмус Хрили донесе името на Награда „Бисерче вълшебно“. Убеждението, че книгите са вълшебните бисерчета, които правят децата по-добри и уверени, ни води толкова години по пътеката на детското четене.

И ако имаше нещо, което до болка искреният текст и красивите стихове на Валери Петров да заслужаваха, то това бе нова премяна. От изд. „Колибри“ са се погрижили за ново издание, което да съответства на качеството на текста – с твърди корици и прекрасни акварелни рисунки, дело на Мила Янева-Табакова.

Ако не сте чели приказката, в нея ще откриете малко момиченце, което слуша приказка по телефона на един плаж. Около кабината, в която стои Лили, обикаля Набръчкан човек и пуфти заради трите важни разговора, които има да води. Момиченцето изобщо не се вълнува от грижите на възрастния, понеже има важна цел: да се спусне на морското дъно и да си открие вълшебно бисерче, което ще го направи добро дете.

Както става в приказките, телефонната кабина изведнъж се оказва камера за изследване на морското дъно и Лили се озовава в дълбокото. Пъстрите рибки, красивите морски растения я пленяват, но красивите пейзажи могат да крият и заплаха. Зад гърба на Лили обикаля една страшна и грозна риба – Екзофталмус Птеригохрилис Хафнери, от семейството на дълбоководните риби – по-известна като Хрили. Той е Ужасът на океана и се опитва да изгони момиченцето (само привидно).

Докато търси своето вълшебно бисерче, Лили се натъква на медузи, корали, бисерна мида, калкани и други морски обитатели, които уж искат да й помогнат, но помислите им никак не са чисти. С бързи действия и с помощ от Хрили момичето се спасява. А приятелството между двамата герои се развива неусетно, но е силно и искрено – такова, каквото напоследък май не се среща често по нашите земи.

Преди да връчите книгата за четене на детето си, непременно му дайте предварителна информация за телефонния номер, от който едно време са се разказвали приказки. Обяснете как са функционирали телефонните кабини и защо се е налагало пускането на стотинка. Не пропускайте да предложите (при поискване) допълнителна информация за водните обитатели и задължително изяснете какво е бисерче – ще се изненадате колко малко са децата днес, които правят връзка с перлите (тях пък често считат за скъпоценни камъни!). Щом сте подготвили читателя, потопете се в приказната история. По възможност – заедно. 🙂

За да се насладите на текста още повече, не пропускайте красивите акварелни илюстрации на Мила Янева-Табакова, вплетени умело в художественото оформление на книгата от Кирил Златков.

Изданието на „Колибри“ е прекрасно попълнение за всяка библиотека – както детската, така и на колекционерите на детски издания. Квадратният формат, който е с почти същите размери като колекцията на изд. „Лист“ с подобни произведения, ще разкраси всеки библиотечен рафт. Твърдите корици, плътната хартия и качествената изработка гарантират дългогодишно четене и препрочитане, каквото Валери Петров определено заслужава. И ако не знаете – „Пук!“ е част от колекция с произведения за деца от велики писатели, която изд. „Колибри“ стартира с Жак Превер и неговите „Приказки за непослушни деца“.

Хрумка: Ако детето ви срещне трудност с прочита на „Пук!“, непременно следете програмата за новия сезон на Софийска опера и балет. Постановката „Лили и вълшебното бисерче“, базирана на книгата, е великолепна: от актьорите и певците през оркестъра, та чак до декорите и костюмите. Зашеметяващият спектакъл е подходящ не само за активни читатели, но и за малчугани от 4-5 години нагоре. В проект „Експериментът“ пробвахме как ще реагира малкият Даниел (3 г.) – посетихме спектакъла точно три пъти и всеки път го гледахме със затаен дъх. 

За капак: Не пропускайте и другите издания с приказни истории от Валери Петров – „Пет приказки“ (ИК „ПАН“), „Бяла приказка“ (изд. „Лист“). Заслужават си!

Автор: Вал Стоева