„Принцесата, разбойникът и фермерското момче“ – нов поглед към сагата „Междузвездни войни“

С „Принцесата, разбойникът и фермерското момче“ (изд. Егмонт България) Александра Бракен предлага по-различна гледна точка към класиката „Междузвездни войни: Нова надежда“. Историята, добре позната на всички фенове на филмите на Джордж Лукас, е разделена на три части, всяка от които е представена през погледа на трима от основните герои – принцеса Лея Органа, Хан Соло и Люк Скайуокър. Трудно е да преразкажеш толкова популярна и обичана история, но Александра Бракен е уцелила правилните тон и перспектива. Разказът й не се отклонява от известния сюжет – Дарт Вейдър е напът да подчини всички въстанали звездни системи чрез ново оръжие, Звездата на смъртта,  докато Лея, Хан и Люк не се изпречват на пътя му. Приносът й е в избора да покаже вътрешната борба и постепенното израстване на тримата като личности.

Лея е принцеса на Алдераан, възпитавана от лелите си да бъде перфектното украшение за всеки галактически двор. Тя обаче не иска да я считат за празноглава и покорна, не спира да показва огнения си характер и да се бори да докаже себе си като сенатор, чиято цел е възстановяване на справедливостта в галактиката. Хан Соло е типичният корав пич и готин разбойник, за когото всичко е просто бизнес. Обречените идеалистични каузи не са по вкуса му, поне докато пламенната отдаденост на принцесата и фермерчето на бунтовническата кауза не го променя. Искрено се смях на привързаността му към „Хилядолетния сокол“ и с известно неудобство признавам, че любовта между пилота и кораба му ми заприлича на тази между перничанин и неговия голф. Люк Скайуокър пък е израснал във фермата на леля си и чичо си, не познава света извън забутаната планета Татуин и неистово иска да докаже на цялата галактика, че не е просто едно фермерско момче, а притежава способностите на истински боец.

Героичните и безразсъдни постъпки все така са налице, но на читателя не са спестени и колебанията, неувереността и притесненията на Лея и Люк. Гласовете на принцесата, разбойника и фермерското момче са се получили убедителни, въздействащи и близки до младите читатели. Лесно е да разбереш красивата принцеса и момчето от забутана в покрайнините на галактиката планета, които търсят своето място и смисъла на живота си. Още по-лесно е да разпознаеш в техните страхове и колебания своите собствени тийнейджърски терзания. Александра Бракен не е пропуснала и джедаите, Силата и нейната Светла и Тъмна страна, а те без съмнение са една от причините за звездния статут на „Междузвездни войни“ и пленяват вниманието на малки и големи.

Признавам, че не съм от най-заклетите фенове на „Междузвездни войни“ и отдавна не съм гледала лентите на Лукас, но „Принцесата, разбойникът и фермерското момче“ ме заинтригува достатъчно, че да планирам тематична „междузвездна“ филмова вечер. Мисля, че след книжната версия на Бракен, гледането ще бъде доста по-пълноценно и забавно.

Книгата ще излезе съвсем скоро на български в превод на Вида Делчева и ще е изпъстрена с чудесните илюстрации на Ралф Маккуори и Джон Джонстън.

Автор: Лора Филипова