Приемат творби за конкурса „Моят любим литературен герой“ до края на август

Броени дни остават до финала на конкурса „Моят любим литературен герой“. Набирането на творби ще продължи до края на август, а резултатите и победителите ще бъдат официално оповестени и наградени на финалното събитие за кампанията „Забавното лятно четене“ 2014, което ще се състои на 14 септември в книжен център Greenwich. В състезанието за детско творческо писане могат да участват деца между 6 и 14 години, а всяка изпратена детска творба ще намери специално място на Az-deteto.bg.

Организаторите съобщават любопитния факт, че до този момент за конкурса са изпратени повече стихотворения, отколкото разкази. Интересно е също, че когато децата обясняват защо харесват даден герой, всички акцентират върху факта, че го харесват, не заради това, което прави или как изглежда, а заради положителните му качества, като честност, доброта, смелост, солидарност.

За още една тенденция споделя Мирела Любенова, журналист от Az-deteto.bg и координатор на конкурса: Интересно е също, че повечето дечица пишат за добре познати герои, с които са израснали техните родители като Мечо Пух, Карлсон, Пипи Дългото чорапче, Малкият принц… Само 2-ма от участниците досега са писали за герои от по-нови книги, издадени миналата година.“

В журито на конкурса участват детските автори Петя Кокудева и Марин Бодаков, както и Мария Дуковска – главен редактор на сайта Az-deteto.bg и специалистът по творческо писане Добрина Добрева – журналист от БНР. Те ще оценяват творбите в две възрастови групи – от 6 до 10 и от 10 до 14 години.

„Забавното лятно четене“ продължава през цялото лято и ще завърши непосредствено преди първия учебен ден. На 14 септември ще бъде оповестено колко деца са взели участие през 2014 г., кои са най-активните от тях, кои са най-четените книги, кое е най-четящото училище и най-четящият град.

„Забавното лятно четене“ се осъществява с любезното съдействие на ЧЕЗ – България, в партньорство със Столична библиотека, Българска библиотечно-информационна асоциация, „Заедно в час“ и с подкрепата на UNICEF. Медийни партньори са Bulgaria ON AIR, БНР, Dnes.bg, Az-jenata.bg, Teenproblem.bg, Az-cheta.com, Detskiknigi.com, Национална мрежа за децата, www.namama.bg и KIDS Programata.