Познай героя: ден 13 – Мората

„Познай героя“ е рубрика, организирана съвместно от „Детски книги“ и изд. Дамян Яков в рамките на „Месец на МУМИНИТЕ“.

В продължение на 30 дни (от 1. до 30. ноември) ще ви предизвикваме да познаете героя от книгите на Туве Янсон, показвайки ви картинка с неговия облик. Вашата задача е да оставите коментар под статията с името на героя до 20.00 часа. Познаете ли, ние автоматично ще добавяме името ви в цилиндъра на магьосника, от който всяка седмица един от позналите някой от героите, ще печели книжна награда, осигурена от изд. Дамян Яков. Колкото повече герои познаете, толкова по-голям е и шансът ви да си спечелите награда.

Познайте кой е героят на снимката:

Мората е зловещо създание, което плаши всички където и да отиде. Тя се движи винаги сама и можете да я познаете по втренчените очи и редицата блестящи зъби, които се подават под големия й нос. Появява се неканена и рядко продумва и думица. Ледена аура обкръжава Мората и земята замръзва под краката й.

За живота й не е известно много, тъй като никой не я харесва и тя не харесва никого. Обикновено просто се втренчва заплашително с кръглите си очи и си отива веднага щом получи това, за което е дошла. Макар мумините да се страхуват от Мората, те изпитват и съжаление към нея заради отчайващата й самота.

Те се срещат с нея за пръв път в „Цилиндърът на магьосника”. Мората е по следите на Кралския рубин, търсен и от Магьосника. Тофслата и Вифслата й открадват рубина и Мората си тръгва едва след като получава цилиндъра на Магьосника в замяна.