Първи кино-литературен фестивал в София, Пловдив и Варна

Първият кино-литературен фестивал CineLibri ще се проведе в София, Пловдив и Варна между 2 и 11 ноември 2015 г. и ще включва 50 прожекции на филми, вдъхновени както от литературни класики, така и от образци на съвременната художествена проза. Най-малките зрители ще имат възможността да видят френската комедия за деца Ваканциите на малкия Никола, създаден по класическата детска книга на Рьоне Госини и Жан-Жак Семпе. Прожекциите в София са на 7 и 8 ноември от 11 часа в Културен център Г7 и от 17 часа във Френския институт, в Пловдив и Варна на 8 ноември от 11 часа, съответно в Кино Lucky и Фестивалния и конгресен център.

Сред специалните гости на фестивала са американският писател Дъглас Кенеди, италианската писателка, сценарист и актриса  – Маргарет Мацантини и Серджо Кастелито – знаков италиански актьор и режисьор.

Акцент в програмата е премиерата на „Никой не се спасява сам“ (Италия, 2015), създаден по романа на Маргарет Мацантини, в съавторство със съпруга й Серджо Кастелито, който е и режисьор. CineLibri ще представят още 2 от литературните и киношедьоври на тандема Мацантини-Кастелито – „Не мърдай“ (2004) и „Да дойдеш на света“ (2012).

Лично ще представи филма по романа си „Живот назаем“ и най-четеният американски писател във Франция, Дъглас Кенеди, звезда на съвременния психологически трилър.

В програмата на CineLibri са включени общо 14 образци на най-добрите екранизации на книги, сред които световни класики като „Закуска в Тифани“ (1961) и чешката трагикомедия „Шегата“ (1969), както и модерни класики, като биографичния и награден с 2 Оскара „Фрида“ (2002) и филмовата версия на романа на Милан Кундера „Непосилната лекота на битието“ (1988). Българското присъствие в програмата е документалният филм на Георги Тошев „Кустурица, балкански хулиган“.

Прожекциите ще се случат в шест столични киносалона – Одеон, Дом на киното, Зала Г8, Евро синема, Френския културен институт, кино Люмиер, Фестивален и конгресен център – Варна и Кино Lucky – Пловдив.

Повече за CineLibri, както и пълната програма можете да намерите на www.cinelibri.com  и https://www.facebook.com/CineLibri. Билетите за прожекциите вече са в продажба на касите в съответните киносалони, на касите в НДК или през www.ticketportal.bg . CineLibri е част от специалните събития по повод 25-ия рожден ден на издателство Colibri.