Два часа на ден пред екрана е допустимата норма за деца

Докато очакваме третото издание на конференцията за децата и новите технологии Digital KidZ с фокус „Родителството отвъд технологиите“ на 7 ноември в зала 3 на НДК, организаторите от Newtrend Events предоставят интересни данни за ползването на новите технологии от съвременните деца.

Според данни на Австралийската педиатрична асоциация, максимално допустимото време пред екрана на монитора и телевизора за деца до 16-годишна възраст следва да се ограничи до 2 часа на ден. Изследването сочи, че поради промени в потребителските навици и неограничения достъп до електронни устройства, над 45% от децата до 8-годишна възраст и близо 80% от децата до 16-годишна възраст, надвишават многократно допустимото време. Това повлиява негативно тяхното физическо и емоционално развитие.

Данните за България са още по-стряскащи. Децата прекарват средно около 3-4 часа дневно пред телевизора и компютъра или общо около 25,7 часа седмично. Това ни поставя на първо място в Европа.

Нито забраните, нито законовите разпоредби са в състояние да ограничат децата. По данни, над 80% от децата са склонни да излъжат за възрастта си в интернет, за да получат достъп до ограничено съдържание. Това засяга регистрацията им и активното споделяне на съдържание и лични данни в някои от най-популярните сайтиве като Facebook и Youtube.

Близо 45% от децата до 11 годишна възраст използват социалната мрежа Facebook, както и YouTube. Те пишат, коментират, споделят и играят игри, поддържайки активни онлайн профили въпреки забраните и рестрикциите на американския закон за защита на личната неприкосновеност на децата онлайн (Children’s Online Privacy Protection Act of 1998), който забранява събиране и използване на лични данни на децата (под 13 години), респективно тяхната регистрация.

Именно балансът и как един родител на “дигитално дете” може да оцелее и да се справи с предизвикателствата, пред които го изправят технологиите, е тема на третото издание на конференция и творчески работилници за деца и технологии Digital KidZ. Билети за събитието и допълнителна информация за програмата могат да бъдат намерени в сайта – http://digitalkidz.eu

За конференцията: 

Digital KidZ има амбицията да изгради мост между технологиите, родителите, учителите и децата и да се превърне в първата платформа в България, извън дигиталния свят, където се дискутират не проблемите, а решенията за по-устойчиво общество, по-добро образование, по-здрави и добре реализирани деца. Включва форум с практични съвети за по-доброто образование възпитание на децата в унисон с “технологичната революция”. Целодневна програма с творчески работилници за деца на възраст 4-10 години и изложение на социално-отговорните компании и неправителствените организации, ангажирани с децата със специални потребности. Организатор на събитието е Newtrend Events – агенция за организация на събития в сферата на дигиталните технологии и уеб.