Първите седем години на Detskiknigi.com

Преди седем години в онлайн пространството се появи сайт Detskiknigi.com.

Първоначалната идея бе да събира отзивите за детски заглавия, които преди това излизаха на страниците на сайта Azcheta.com.

Постепенно възникна секцията с новини от света на детските книги. След това дойдоха и специализираните кампании, посветени на любопитни, вълнуващи и забавни заглавия, които привличат децата с магнит и ги карат да четат с фенерче под одеялото.

В първите седем години екипът ни разви своята експертиза и днес спокойно можем да заявим, че умеем да препоръчваме точните книги за всяко дете.

Следим внимателно заглавията, излизащи на български език. Четем задълбочено и се стремим да предлагаме възможно най-обективни препоръки, съобразени с интересите и нуждите на днешните деца – не само на нашите собствени или на онези, живеещи в големите градове, а на всички.

Важна част от пътя ни се оказа проучването на ситуацията с неграмотността по света и у нас.

Убедихме се, че насърчаването на четенето не е детска игра, макар възрастните понякога да го приемат като такава. Умението да четеш сам се развива след първите седем години, но ако нямаш добра основа, няма как да градиш по-нататък. Затова се появи и фондация „Детски книги“, чиято мисия е именно отглеждането на грамотно поколение чрез четене.

Убедихме се, че децата имат желание да четат, но възрастните често не знаят как да ги насърчават и подкрепят.

Понякога липсват интересните за децата книги, друг път – личният пример или пък умението да намериш път към детето. През тези седем години се сблъскахме с много позитивни и негативни примери, но те са обединени от едно:

Там, където възрастният осъзнава, че книгите са средство за общуване с детето, четенето процъфтява.

Там, където има личен пример, децата се превръщат в читатели.

През изминалите години се запознахме със стотици страхотни вдъхновители – библиотекари, учители и родители, готови да срещат децата с книгите, напук на предизвикателствата. Да бъдем част от тази общност ни дава смисъл да работим още по-ревностно за бъдещето на децата.

Не можем да знаем какви ще бъдат професиите на бъдещето и в какви поприща ще се реализират децата ни, но в едно сме убедени: в утрешния ден четенето ще бъде най-важното умение за успешна житейска реализация!

Докато трупахме опит в сфера, която никак не беше на мода преди седем години, разбрахме коя е най-важната институция, свързана с насърчаване на четенето. Библиотеката!

Независимо дали е регионална, общинска, читалищна или училищна, библиотеката може да помогне на хората с кауза да насърчават четенето, като им осигурява инструментите за работа – новите книги. Без интересни за децата заглавия, които да променят схващанията им, че книгите са вехти и скучни, тръгването на книжно пътешествие е трудна задача.

Затова библиотеките са важни – те не са складове за стара хартия, а истински кошери, пълни със знание и информация.

Децата имат нужда от четива, които им помагат да учат повече за света, в който живеят, но и развиват въображението им. Омръзнало ни е да чуваме, че детето няма време да чете, защото трябва да учи. Ученето е невъзможно без умението да четеш, а намирането на подходящи заглавия може да става бързо и лесно с помощта на библиотеките.

Не знаем какво ще ни поднесат следващите седем години. Вярваме, че ще са вълнуващи и добри години.

Готвим много изненади за Вас и се надяваме, че ще продължим да Ви подпомагаме и подкрепяме, за да отглеждаме заедно деца, готови за бъдещето.

Открехваме леко вратата към новостите, които ни предстоят, като Ви представяме новото ни лого, което скоро ще грее в нов дом:

С обич,

Вал и Лора