Музей на комикса отваря врати в Русе

Музей на комикса ще бъде официално открит в Русе на 30 май, петък, от 11.00 часа в Регионална библиотека „Любен Каравелов”. По време на събитието крайдунавският град ще опита да постави рекорд на Гинес за най-дълъг комикс.

Темата на творбата е „Русе – град на свободния дух“ и в изработването му са се включили деца и ученици от русенски детски градини и училища, родители, журналисти, библиотечни специалисти, читатели на библиотеката, представители на различни институции, много русенци.

Идеята за създаване на Музей на комикса хрумва на русенеца Стоян Стоянов-Комитски още през 2001 г. 13 години по-късно тя се осъществява в партньорство с Русенската регионална библиотека. Музеят ще се помещава в кръглото фоайе на първия етаж на библиотеката където ще бъде разположена и представителна част от колекцията на неговия създател и вдъхновител, дарена безвъзмездно на русенския културен институт.

Сред поканените на откриването гости са изследователи на комиксовото изкуство като Александър Въчков, Антон Стайков, Георги Чепилев, както и художниците от легендарното списание „Дъга“.

Специален гост на събитието ще бъде и Величка Върбанова – сценарист на култовия комикс „Великите географски открития“ и съпруга на един от доайените на българския класически комикс – Венелин Върбанов – ХАРИ.